26 млн. лева потънали за интеграция на ромчета в училищата

21 Октомври 2016 | 08:19
0 коментара
Общество
26 млн. лева потънали за интеграция на ромчета в училищата

Над 26 милиона лева са били похарчени за интеграция на циганчета и турчета в училищата, без от това да е последвал видим резултат. Това показва одитен доклад на Сметната палата, проверил как е била осъществявана образователната интеграция в периода 1 януари 2012 – 31 декември 2014 г., пише „Труд“

Парите са осигурени от бюджета на Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства – 3,4 млн. лева, от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ – над 21,4 млн. лева, и близо 1,2 млн. лв. са от други европейски източници.

Не са обединени усилията на всички заинтересовани институции и власти за постигане на ефективна и трайна образователна интеграция, се твърди още в доклада.

С парите е трябвало да се осигури равен достъп до качествено образование за всички деца и ученици от етнически малцинства (основно турско и ромско), те да бъдат социализирани, като съхранят културната си идентичност. Турският етнос представлява 8,8%, а ромският – 4,9% от населението у нас, по данни на НСИ.

Мерките за образователна интеграция обаче не са се оказали достатъчно ефективни, за да постигнат поставените цели. Не всички заинтересовани институции и власти са били обединени в усилията за постигането на трайна и ефективна образователна интеграция, е основният извод на одиторите.

Добавете Вашия коментар

TOP