250 лева минимална пенсия от утре

30 Юни 2020 | 13:37
0 коментара
Бизнес

Над 2 милиона и 90 хиляди пенсионери ще получат увеличение на размера на пенсиите и/или добавките си. Това ще се случи от 1-ви юли тази година, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).
.

Новият минимален размер на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 250 лева. Увеличението ще обхване и другите видове пенсии за трудова дейност, които са приравнени на минималния размер за съответния вид възнаграждение. Максималният размер се запазва на 1200 лева и не включва добавките към него.

Размерът на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, се определя от този на социалната пенсия за старост. От утре той е увеличен на 141,63 лева, досега бе 132,74 лева. Това се случи с Постановление на Министерския съвет от 28-ми май тази година.

Очаква се средният размер на пенсиите за едно лице да надхвърли 415 лева през тази календарна година. Пенсионерите ще могат да вземат възнагражденията си за идния месец от 7-ми до 20-ти юли.

Изплащането ще бъде съобразено с изготвения график на пощенските станции. Преводите по банков път ще бъдат направени в първия обявен ден.

Добавете Вашия коментар

TOP