24 нови проекта на предприемачи стартират изпълнението си в Пиринско

27 Юни 2019 | 13:20
0 коментара
Бизнес

Изпълнението на 24 нови предприемачески идеи с европейско финансиране стартира на територията на Благоевградска област. Проектите ще се изпълняват от нови фирми по процедура „Насърчаване на предприемачеството“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. в продължение на 18 месеца. 

Общата стойност на проектите е 5 725 254,14 лв., от които 4 572 939 са безвъзмездна финансова помощ за бенефициентите, съобщават от Областен информационен център - Благоевград.

16 от проектите ще се изпълняват на територията на областния център Благоевград, а останалите 8 ще бъдат реализирани в други населени места в Пиринско. 

Най-много от одобрените проекти в област Благоевград – 9 на брой, ще развиват предприемачески идеи в сферата на издателската дейност и производството на филми, телевизионни предавания и всякаква по вид видеопродукция.

Разнообразни по дейност нови малки фирми ще развиват бизнес в Благоевград, като създаване и развитие на ново предприятие, насочено към производство на миещи, козметични и тоалетни продукти, разработването на web-портал с приложение в сферата на мениджмънта на човешките ресурси и пазара на труда, производството и монтирането на домофонни системи и устройства с GPS позициониране за туристическия бранш, създаване на софтуер за управление на проекти и дори създаване на базирна на изкуствен интелект платформа за дистанционна диагностика и лечение на дерматологични заболявания на домашни любимци. 

В благоевградското село Зелен дол, пък, ще бъде реализиран проект, насочен към производство и продажба на един изцяло иновативен продукт - система за сигурност и медицински грижи. 

В Благоевград и Гоце Делчев ще стартира производството на текстилни изделия - спално бельо, покривки и кърпи с машинна бродировка на фолклорни орнаменти и съвременни интерпретации на шевици, като предприемаческата идеята е насочена предимно към сектор "Туризъм".

Предприятие от град Симитли ще развива дейността си в сферата на обработката на електрически кабели и съоръжения, а новосъздадено дружество в град Разлог ще разработва софтуерна платформа за мобилни устройства. 

В село Баня ще стартира производството на дизайнерски изделия, съчетаващи дървени елементи, текстил и еко кожа, а в сатовчанското село Боголин трябва да заработи цех за производство на тъкани и плетени артикули, необходими в процеса на полагане на грижи и здравеопазването.

Всички одобрени проекти ще могат да ползват отпуснатите им по Оперативната програма средства за възнаграждения на наетите по проекта лица, за закупуване на необходимото им оборудване, софтуер, консумативи, за наем на работни помещения и други.

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

Добавете Вашия коментар

TOP