2,4 млн. лв. са несъбраните данъци в община Сандански, хотелиери дължат 100 хил. лв. от туристически такси

21 Май 2017 | 20:00
0 коментара
Общество

2,4 млн. лева са несъбраните от данъци приходи в бюджета на община Сандански за изтеклата 2016 година, това е 10 процента от общия бюджет на общината. Шокиращата цифра бе обявена на заседанието на постоянната комисия по бюджет и финанси с председател Живко Иванов.

Най-висока е сумата, натрупана през годините от несъбран данък МПС в размер на 999 000 лева. Следват несъбраните суми от такса битови отпадъци в размер на 828 580 лева, хотелиерите дължат данък от туристическа такса в размер на 100 000 лева.

Съветникът Калин Терзийски остана изумен от този факт. „Не е нормално, почти всеки уикенд Сандански е пълен с туристи, не можеш да намериш свободна стая в хотел или в частна квартира, а данъкът е на минус”, каза К. Терзийски. Той предложи в Общинския съвет да се предостави списък на собствениците на частни квартири и хотели, и справка кои от тях са платили данък и кои не са.

Единодушно комисията с председател Живко Иванов и членове Георги Батев, Катя Тренева, Евгени Панайотов и Калин Терзийски излезе със становище и искане към кмета Кирил Котев на предстоящото редовно заседание на Общинския съвет да бъде представена справката с имената на големите длъжници към общинската хазна.

По предложение на съветника Николай Шаламандов бе прието списък с имената на големите длъжници да бъде залепен на публично място, за да станат известни на местното население. „Това са натрупани задължения не само от 2016 година, а и от предходните 4 години”, поясни съветникът Ж. Иванов.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP