22-метров кръст ще бъде осветен навръх 3-ти март над симитлийското село Ракитна

02 Март 2018 | 11:13
0 коментара
Култура

22-метровият кръст в Пирин планина, над симитлийското село Ракитна, ще бъде осветен навръх 3-ти март, когато се отбелязва 140-годишнината от освобождението на България от турско иго.

От няколко години в община Симитли е традиция националният празник да се почита с поклон пред героите на паметника на връх Кръста. Признателни симитличани начело с кмета на общината Апостол Апостолов катерят всяка година на този ден върха в западните склонове на Пирин, за да почетат паметта и се преклонят пред героите освободители. Тази година походът до мястото ще бъде още по-внушителен. Сборният пункт за всички желаещи е в 11:00 часа пред кметството в село Ракитна.

Първият секретар на руското посолство в България – Робърт Шестаков, ще е специален гост на честванията по случай трети март. Той е поканен специално от ръководството на община Симитли по повод освещаването на величествения кръст, който вече 6 месеца се извисява в планината. Огромната конструкция е поставена точно до паметника на върха, който е символ на свободата на Симитли. Християнскит символ свети и бди над всички в община Симитли.

В знак на признателност към руската армия и майор Иван Орлински, освободили България преди 140 години, на мястото ще бъде поставена и паметна плоча, която да напомня на признателните поколения за великото дело на освободителите. 

Привечер на 3-ти март, в 18.00 часа, празненствата ще продължат в Симитли, където ще бъдат поднесени венци на паметниците „Илинден”. После шествието ще тръгне към паметника „Лъвчето”. С празнична програма симитличани ще почетат загиналите за свободата в салона на Народно читалище „Св. Климент Охридски“ в града.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP