2017 - годината на ВИП сватбите в Пиринско

11 Декември 2017 | 07:17
0 коментара
Общество

2017 г. изтича: за едни с много несбъднати мечти, за други – с доста разочарования, за трети с надежди за по-добро бъдеще. Във всички случаи обаче тя ще остане незабравима – особено за десетките млади, които сключиха пред Господ и в гражданското свещен брачен съюз.

В ПИРИНСКО 2017 Г. БЕ ГОДИНА НА ВИП СВАТБИТЕ.

Никога не е имало такова стълпотворение от деца на управници и крупни бизнесмени, които се престрашиха да надянат брачните окови. То не бяха лимузини, скъпи тоалети и видни гости, то не бяха отрупани трапези и празнични зари. По-обикновените хора пък зададоха за сватбеното си тържество дрескод „старинни носии“, поддавайки се на най-новите модни тенденции, организираха бос купон на открито по градските паркове и включиха гостите си в доста нестандартни и лудешки приумици, които последните няма как да забравят никога.
През септември в Благоевград си казаха „да“ дъщерята на кмета Атанас Камбитов – Елена, и синът на бившия областен управител на Пиринско Костадин Хаджигаев – Върбан. Младите, които от години живеят заедно, направиха сватбата си в зала „Орфей“ и така я вписаха като частно събитие №1 в най-новия благоевградски парк „Македония“. Венчавката се състоя на място, а кетърингът бе поверен на софийска фирма. Гостите не бяха много, сред тях нямаше журналисти, а политиците, поканени от татковците, бяха сведени до минимум. Сега младото сем. Хаджигаеви живее в къщата на свекъра в баровския квартал над Благоевград, върти строителните фирми, основани от татковците, и упорито страни от светския живот. Според информирани кметът и бившият губернатор пък вече са си написали писмата до дядо Коледа с пожеланието да им донесе внуче.
Дъщерята на благоевградския общински съветник Милан Богдански – Александра, направи през годината най-шумната и зрелищна сватба. Тя се омъжи пред погледите на цяла България в къщата на „ВИП Брадър” край Нови хан. Александра Богданска и любимият й Даниел Петканов  станаха семейство на церемония пред служителка от общината в Долна Малина. След драматична едногодишна раздяла и не по-малко драматично сдобряване в Къщата, Даниел и Алекс се обърнаха един към друг в рими и бял стих: „След многобройни изневери и срещи с милионери дадох си сметка, без да ти правя четка, че животът ми с теб е по-хубав от частен самолет. Ти си моята жена!“, падна на колене Петканов пред съпругата си. Благоевградската красавица пък репликира с: „Обещавам да те пазя и да се грижа за теб, когато имаш температура, ще ти правя супа, ще те гушкам и ще те топля, дори за теб бих пипнала жаба, знаеш колко ме е страх“.

На сватбата Алекс си поплака заради отказа на родителите й да са сред гостите й, после пак порева – този път заради благословията, която получи от татко си. Със сълзите обаче – дотук! Сега двамата живеят в богаташки квартал до столицата и всеки ден публикуват минимум по десет щури веселяшки снимки, с които държат в течение многобройните си последователи във Фейсбук какво точно им се е случило през деня: как Алекс се е дипломирала, как Петканов е решил да припечелва от продажбата на картофи, как лисица е влязла във вилата им и т.н. На всяка втора снимка двамата се целуват и изглеждат по-влюбени отвсякога.
„След 8 години неразделно приятелство евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков се ожени за красивата си приятелка Таня“. Това съобщи във Фейсбук страницата си зам. председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заедно със съпругата си Деси стана част от прекрасното тържество, спретнато на младоженците от благоевградската управа. Татяна Мишева стана г-жа Новакова на церемония, водена лично от кмета на Благоевград Атанас Камбитов, който преди години откри съпруга й в редиците на ГЕРБ – Благоевград и му даде силен политически старт. Сега младите живеят в Брюксел, откъдето Новаков непрекъснато лети по различни дестинации.
В Сандански на не по-малко бляскава сватба дъщерята на местния магистрат Димитър Узунов, тогава и член на Висшия съдебен съвет, се омъжи за любовта на живота си. Петокурсничката в УНСС Дани напусна семейството на татко Димитър и мама Блажка, която е банкер, и се врече във вечна вярност на университетския преподавател по „Право“ Георги Гоцев. На церемонията в парк „Свети Врач“ булката бе ослепителна и събра погледите както на гостите, така и на случайните минувачи. След клетвата за вярност двамата заминаха на меден месец в Гърция. “В Сандански бе и най-скъпарската ВИП сватба за 2017 г. Бизнесменът милионер Стефан Шарлопов даде официално ръката на дъщеря си Ева на приятеля й, който е негов адаш. 5 месеца преди единият Стефан да даде ръката на Ева на другия Стефан, зетят влезе в тайна завера с тъщата си Боряна, разкривайки пред нея целия си план да скрие годежния пръстен в играчка на миналогодишната елха. Чак като видял падналия на колене пред щерка му младеж, Шарлопов се светнал какво се случва и си сипал едно съдоразширяващо уиски, за да преглътне по-лесно новината, разкри самият той.

Сватбата на сем. Гергинови бе в 5-звездния хотел на Шарлопов в Сандански. Веднага след тържеството Ева, която има солидно образование от Швейцария и работи в компанията на татко си, се върна директно към служебните си ангажименти и разби на пух и прах мита за глезените милионерски щерки, които само се чудят за какво да харчат парите на бащите си.
Собственикът на Кордопуловата къща в Мелник Гаврил Паспалев и половинката му, радиожурналистката Светла Бурова, вдигнаха сватба след 6-годишна връзка и два дни се веселиха със 150 приятели и близки. Лятната градина на комплекс над Благоевград събра гостите от родния град на булката Кърджали, от Мелник, откъдето са корените и където е бизнесът на младоженеца, от цяла България и Гърция. Освен изящната Светла на сватбата имаше и втора принцеса – 4-годишната дъщеричка на младоженците Никол. За всички гости младоженците бяха приготвили подарък изненада: сватбени ракия и вино от най-добрите си реколти със съвет да се пият с удоволствие и в краен случай – с мярка.

Не по-малко зрелищни и организирани с въображение, макар и с не толкова известни гости, бяха и останалите сватби в района.
28-годишната управителка на Дома за деца с увреждания в Петрич Христина Хаджиева избра за шаферки на сватбата си болни дечица. „Решихме да правим сватба и първата мисъл, която ми мина, беше, че моите деца най-много ще се радват да бъдат на този ден с мен”, разказа булката. Наконтени със специално ушити тоалети и фешън прически, децата изкараха целия ритуал със своята Хиси и със сигурност това е бил най-запомнящият се ден в живота им.
В Перник фотомоделът Луиза Григорова обвърза живота си с пръстен и брачна клетва за режисьора Мартин Макариев, облечена в елегантна бяла рокля с дантели и воали, и обута в тежки рокерски кубинки на черен чорап. Тържествената церемония се проведе на брега на морето, а кумове на младоженците бяха известните актриси Дария Симеонова и Теодора Духовникова.

МЛАДИТЕ В ЮГОЗАПАДА ВДИГНАХА И НЯКОЛКО СВАТБИ ПО СТАРИНЕН БЪЛГАРСКИ ОБИЧАЙ.

Танцьорът в ансамбъл „Пирин“ Крум Моралиев и изгората му Пламена  събраха 200 гости, всички в народни носии, на поляната край хижа „Беласица” и като в приказките три дни ядоха, пиха и се веселиха. Запалени от деца по шевиците и народните костюми, младоженците вдигнаха пищна сватба, осигурявайки костюми на гостите си от чужбина. Младоженецът бе в пиринска носия, булката пък попадна на сватбения си тоалет на пазара в Добринище – 100-годишната македонска носия от Битолско поле сякаш й бе шита по поръчка. На сватбата си вместо букет пламенната Пламена метна червена ябълка, набучена с монети, угощението бе с боб чорба и телешко с картофи, а всеки от гостите си тръгна с подарък – юзче с ракия, обеци от пендари или захарни петлета.

В народни носии се облякоха на най-светлия си ден и Верка Димитрова от Сандански и Георги Александров. Своето заветно „да“ те казаха в струмянското село Велющец. С червеното було и тежкия, ръчно бродиран пищимал булката, която е собственик на счетоводна фирма, бе не по-малко елегантна, отколкото ако бе обсипана с камъни „Сваровски”. Двамата с младоженеца Георги и стотината им сватбари вдигнаха рязко броя на населението във Велющец, където живеят едва 5 човека. Гощавката и тук бе с боб чорба, домашно изпечени погачи и чеверме, а за спомен гостите получиха бисквитки със залепени върху тях роза и ключ, поръчани специално за събитието от Швейцария.

Освен многото сватби през отминаващата си година имаше и едно обещание за такава. Кметът на Белица Радослав Ревански надяна годежен пръстен на ръката на красивата си приятелка Саня  и я отвлече на меден месец в Гърция. 32-годишният ергенин не скри годежа си и дори го обнародва на страницата си във Фейсбук, макар и само под формата на снимка на двамата с чаши вино и без текст, но прелестната годеница веднага бе разконспирирана като дъщеря на богаташката фамилия Чаталбашеви, които са собственици на хотел в с. Дебрен, на част от Винзавода в Асеновград и много други. Най-вероятно сватбата ще е догодина.
А за всички, които отсега се стягат да впишат в брачното си свидетелство 2018 г. като годината, в която са създали семейство, църковните служители вече изготвиха справочник кои са най-удобните дати за това и кои най-неподходящи.
Според съветите им младоженците в никакъв случай не трябва да избират 14 и 15 април 2018 г., които са първите възможни дати с разрешен църковен брак след Великденските пости. В тези два дни записаните за венчавка ще са много, затова по-добре е да изберат края на април, съветват църковниците.
Голям интерес се очаква да има и към 4, 5, 6 и 7 май, с акцент на 6 май – неделя, тъй като датата е официален празник и всяка година е почивен ден. В допълнение и 7 май, понеделник, ще бъде почивен. Целият май всъщност е много натоварен, включително и поради абитуриентските балове, заради които булките ще имат доста трудности с ангажирането на гримьор и фризьор, както и на свободен ресторант.
Следва да се внимава и с 26 май, когато е Черешова задушница.
Всички съботи и недели на юни са много натоварени за сватби, затова по възможност е добре да бъдат избягвани.
От юли до средата на август са най-популярните месеци за сватби за двойките, които живеят в чужбина, тъй като обикновено се налага сериозно стиковане във връзка с отпуски и пътувания на техните гости от чужбина. Следва да се имат предвид датите между 1-и и 15-и август, когато са Богородичните пости и са забранени венчавките. Ако се жените през юли и август, трябва да се съобразите с високите температури – изнесени ритуали и коктейли е най-добре да се правят след 18:00 часа. Фотосесии е добре да се правят в отделен ден отново след 18:00 часа. Имайте предвид и че известна част от гостите ви най-вероятно ще имат планувана почивка, съвпадаща с деня на вашата сватба, затова ги уведомете възможно най-рано за датата на събитието.
Традиционно най-популярната дата за сватби в годината е първата събота на септември, но през 2018-а ще бъде изместена от 18 август. Очаква се на тази дата да има рекорден брой записвания за венчавки, следвана от всички петъци, съботи и недели до края на месеца. Причината е, че Богородичните пости приключват на 15 август и църковни бракове са разрешени след това, а и август е месецът с най-малко валежи. В началото на септември пък можете да разчитате, че почти всички ще са се върнали от почивки, както и има големи шансове времето да е отлично по всички показатели.

През октомври броят на сватбите започва постепенно да спада, като с края на октомври приключва и активният сватбен сезон.
Няколко съвета, ако за вашата сватба сте избрали натоварена дата:
Запазете фотограф, дисководещ, видеооператор, ресторант и часове за ритуална зала и църква преди януари 2018 година, когато е пикът за срещи и запазвания на дати. Между 5 и 15% от най-популярните дати се ангажират от пролетта до есента на предходната година. „Ранобудните“ младоженци често са двойки, живеещи в чужбина, които трябва от рано да съобразят отпуски и пътувания.
Изберете още една резервна дата и когато отправяте запитвания, включвайте и нея като възможен вариант.
За най-сигурно изберете сватбата да е в петък – петъците стават все по-популярни за сватби и дори изместват неделите.
Сватбите на открито са подходящи през юли и август, когато рискът от валежи е сравнително най-малък, а нощните температури са сравнително високи и вашите гости няма да измръзнат.
Гледайте датата ви да не съвпада с големи спортни събития и музикални фестивали – има риск някои от гостите ви да предпочетат телевизорите в лобито на ресторанта пред дансинга му или пък съвсем да не дойдат.
Припомняме, че през 2018 г. ще бъде световното първенство по футбол – от 14 юни до 15 юли.
Ваня Симеонова в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP