200 се тестваха за коронавирус в Симитли

26 Април 2020 | 12:56
0 коментара
Общество

Двеста човека се тестуваха за коронавирус в Симитли. Хората са проверени с най-сигурния за момента метод – PCR-тест или т.нар. бавни тестове. По график, тази събота бяха тестувани за COVID-19 всички, работещи в Социалния патронаж, служителите в социалните центрове, медиатори, общински съветници, кметове на кметства, служители в администрацията с активен пряк контакт с граждани. Тестовете бяха направени в лицензирана лаборатория, по график и стриктна организация, за да се избегне струпване на хора.

Проверката на здравния статус на активно работещите на обичайното си работно място в извънредно бе планувана още преди Великденските празници. Преди да бъде регистриран първият случай на заразен с коронавирус в Симитли. Наличието на положителен резултат за COVID-19 в Симитли само промени начина на тестуване. Първоначално бе планувано проверката на здравния статус да се прави с т.нар. бързи тестове, които, чрез кръвна проба, установяват наличието или неналичието на антитела срещу вируса. Заради наличието на позитивни на COVID-19 в града, общинското ръководство реши проверката да бъде по най-сигурния метод. Изцяло от общината е поета грижата по организация и обезпечаване на тестването на хора от Симитли и общината, чиито служебни ангажименти са свързани с ежедневен пряк контакт с широк кръг от хора.

Планово общината разширява кръга на хората, които поетапно ще бъдат тестувани за коронавирус, съобразно спецификата на трудовата им заетост и активността на контактите им с трети лица.

От общинския оперативен щаб изразяват признателност към дисциплината на масовото население и отново призовават за социална отговорност.

Добавете Вашия коментар

TOP