20 най-полезни за отслабване храни на планетата

26 Февруари 2020 | 18:39
0 коментара
Любопитно

Не всички калории са еднакви.

Различните храни преминават през различни метаболитни пътища в човешкото тяло. Те могат да имат значително различаващи се един от друг ефекти върху глада, хормоните и броя на калориите, които изгаряме.

В тази статия ще ви представим 20-те най-полезни за отслабване храни на Земята, които са подкрепени от науката.

Яйца

Яйцата са с високо съдържание на протеин и мазнини и са много засищащи. Те имат високо съдържание на хранителни вещества, като интересното е, че почти всички от тях се намират в жълтъците.

Зелени листни зеленчуци

Листните зеленчуци притежават няколко свойства, които ги правят идеална храна за отслабване. Например, те имат ниско съдържание на калории и въглехидрати, но са богати на фибри. Тези зеленчуци са невероятно засищащи и много богати на витамини, минерали и антиоксиданти.

Сьомга

Сьомгата е мазна риба, която е изключително здравословна и много питателна. Тя е източник на висококачествен протеин, здравословни мазнини и важни хранителни вещества. Освен това сьомгата е много богата на омега-3 мастни киселини и йод.

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци са с високо съдържание на фибри и също са много засищащи. Тези зеленчуци обикновено съдържат протеин в добри количества. Комбинацията от протеин, фибри и малко калории, превръща кръстоцветните зеленчуци в перфектна храна, която да включите към диетата си, ако искате да отслабнете.

Крехко говеждо и пилешки гърди

Месото има високо съдържание на протеин. Високопротеиновата диета може да ви помогне да изгорите от 80 до 100 повече калории на ден. Замяната на въглехидратите или мазнините в диетата ви с протеин може да улесни загубата на излишни мазнини.

Варени картофи

Картофите съдържат невероятно разнообразна гама от хранителни вещества – по малко от почти всичко, от което се нуждаем. Това означава, че консумацията на варени картофи ще ви засити за дълго и няма да имате нужда от други храни.

Риба тон

Рибата тон е отличен източник на висококачествен протеин. Тя е с ниско съдържание на калории и мазнини. Включването на риба тон към диетата е чудесен начин да увеличите приема на протеин.

Бобови растения

Бобовите растения имат високо съдържание на протеин и фибри. Научно доказано е, че тези две хранителни вещества водят до усещане за ситост.

Супи

Супите могат да бъдат ефективна храна, която да включите към диетата си. Високото съдържание на вода ги прави много засищащи. Опитайте се обаче да избягвате кремообразни или много мазни супи.

Извара

Консумацията на млечни продукти като извара е един от най-добрите начини да си набавите повече протеин, без да увеличавате значително приема на калории. Изварата също е много засищаща, което ще ви помогне да не мислите за храна за дълго.

Авокадо

Авокадото е много богато на здравословни мазнини. Освен това има високо съдържание на вода, което означава, че не съдържа много калории. В авокадото има много важни хранителни вещества, включително фибри и калий.

Ябълков оцет

Добавянето на ябълков оцет към салатата може да помогне за намаляване на апетита, което естествено ще доведе до значителна загуба на тегло.

Ядки

Ядките са отлична храна за отслабване, съдържаща балансирани количества протеин, фибри и здравословни мазнини. Те могат да бъдат здравословно допълнение към всяка диета, когато се консумират в умерени количества.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни, включително овес, кафяв ориз и киноа, са богати на фибри и съдържат добро количество протеин.

Люти чушки

Консумацията на пикантни храни, които съдържат люти чушки, може временно да намали апетита и дори да увеличи изгарянето на излишни мазнини.

Плодове

Въпреки че плодовете съдържат захар, лесно можете да ги включите към диетата си. Те имат високо съдържание на фибри, антиоксиданти и различни хранителни вещества, които забавят повишаването на кръвната захар след хранене.

Грейпфрут

Проучванията показват, че грейпфрутът може да потисне апетита и да намали приема на калории, когато се консумира на гладно. Заслужава си да опитате тази храна, ако искате да отслабнете.

Чиа семена

Чиа семената са едни от най-засищащите храни на планетата. Те имат много високо съдържание на фибри, които намаляват апетита.

Кокосово масло

[20 най-полезни за отслабване храни на планетата]

Кокосовото масло е с високо съдържание на мастни киселини със средна дължина, наречени средноверижни триглицериди. Доказано е, че тези мастни киселини повишават чувството за ситост по-добре от другите мазнини и увеличават броя на изгорените калории.

Пълномаслено кисело мляко

Киселото мляко е отлична храна. Пробиотичните бактерии в него могат да подобрят функцията на червата. Добавите го към диетата си, но не забравяйте да избягвате продукти, съдържащи добавена захар.

Добавете Вашия коментар

TOP