20-годишен студент в Американския университет в Благоевград заразен с опасна бактерия по време на бригада в Аляска

24 Октомври 2017 | 22:21
0 коментара
Общество

20-годишен студент в Американския университет в Благоевград се заразил с листерия по време на бригада в Аляска.

Младежът се върнал в Благоевград от тримесечна бригада със сериозни оплаквания. Той имал нетърпима болезненост към светлината, главоболие и висока температура. Приет е за лечение в инфекциозно отделение на благоевградската болница в нестабилно състояние, първоначално съмненията били за остро заболяване на нервната система – менингит и енцефалит.

След извършени специализирани изследвания е установено, че се е заразил с бактерията листерия. Диагнозата е потвърдена от националния консултант доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина.
„Тази инфекциозна болест е рядко срещана, известна е повече на ветеринарите, разпространена е сред дивите и домашните животни, изключително рядко поразява хора – каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.
Информиран бях веднага за случая, касае се за младеж, който се е завърнал от студентска бригада в Америка. Бактерията листерия се среща на всички континенти, в страни с различни клима¬тични условия, като се размножава във водата, върху растения, в хранителни продукти. При хората заразяването става при контакт с болни животни или при упо¬треба на заразени продукти от животински или растителен произход. Сред тях най-голяма опасност представляват непастьоризираните млечни продукти, меките сирена, месните полуфабрикати, пушените меса и риба. Студентът е работил в заведение, там сред извършваните дейности е и чистене на морски дарове – миди. Не е известно точно как е станало заразяването, основният път е хранителният, но има и друг – въздушно-капков, през лигавиците на диха-телните пътища, конюнктивата на очите, наранени участъци на кожата. Източник на инфекция може да бъде и болният човек, както и този, който е само носител на бактерията, заразяването е възможно при напълно здрави хора”, заключи д-р Митев.
За случая е информирана и Регионалната здравна инспекция в Благоевград.
Директорът на „Надзор на заразните болести“ д-р Веселка Мончева, потвърди за случая с уточнението, че се касае за единичен и изолиран случай, няма други пациенти с това заболяване.
„Диагнозата листерия е потвърдена с лабораторни из¬следвания, които са извършени в столицата, заболяването е изключително рядко срещано и да не се създава паника сред населението – каза д-р Мончева и допълни: – Лечението при пациента бе продължително, проведено е в болницата от екип начело със завеждащата на инфекциозно отделение д-р Гайдарска. Инкубационният период на заразяване с бактерията е различен – до 2 месеца. Младежът е бил на бригада в Аляска. Заболяването се проявява в гастроентерична форма с гадене, повръщане, болки в корема, ди¬ария, повишена температура, при студента са настъпили и по-сериозни здравословни състояния, затова навременното диагностициране и лечение са решаващи за успешно излекуване, не подценявайте симпотмите на мускулни болки и обща отпадналост”, каза д-р Мончева.

След комплексно антибиотично лечение 20-годишният младеж е стабилизиран и завчера е изписан за домашно възстановяване.
Потърсихме за коментар доц. д-р Мангъров по телефона, той заяви: При пациента се касае за листериозен менингоенцефалит, причинител е бактерията Listeria monocytogenes. Точният източник на заразата е трудно да се посочи, доколкото ми е известно, младежът е работил в морски ресторант, където са предлагани храни от морски дарове. Искам да подчертая, че навременната диагностика е много важна, микробиолозите в Благоевград бързо са поставили под съмнение острите оплаквания и са изпратили проби за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести. Тази инфекциозна болест крие риск от усложнение, дори и фатален край, младежът е излекуван и ще се върне към нормалния си живот.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP