2 млн. лева повече за образование, жилища и финансиране за млади лекари в община Гоце Делчев през 2018 година

27 Декември 2017 | 08:04
0 коментара
Бизнес

Субсидията за образование за община Гоце Делчев ще бъде увеличена с 2 милиона лева за следващата година. Това съобщи в петък по време на публичното обсъждане на бюджет 2018 кметът Владимир Москов. Той поясни, че допълнителните средства ще се изразходят за заплати на педагогическия и непедагогическия персонал на учебните заведения и за поддръжка на материалната база.
През следващата година ще се довърши строежът на новата детска градина в Лъжница, а тази в Брезница ще се разшири. Предстои и реконструкция на детската градина в село Буково. С 6 милиона лева ще бъде подновено оборудването на детските заведения „Радост“ и „Калинка“, както и на Второ основно училище „Гоце Делчев“.
Общият бюджет на общината за 2018 година ще възлиза на 25 988 120 лева, допълни Йорданка Ендрева, финансов директор на общината. От тях 10 218 120 лева са от собствени приходи.
И през новата година общината ще продължи да подкрепя млади лекари – специализанти, които искат да работят в гоцеделчевската МБАЛ „Иван Скендеров“, като им осигури жилища и финансова помощ. Към този момент има 8 млади лекари, които искат да специализират в града, водят се индивидуални разговори с още няколко други.
„Ние сме готови да увеличим средствата за фонд „Специализации“ при необходимост. Ще намерим начин и с помощта на общинските съветници“, категоричен бе градоначалникът Владимир Москов.
Следващата година ще бъде завършен и проектът за цялостна рехабилитация и реконструкция на улиците в западната част на Гоце Делчев, която започна преди около месец. Предстои смяна на водопроводите в града и в селата от общината, ще се прави и рехабилитация на пътища в Баничан, Брезница и Мосомище. Ремонтиран ще бъде и пътят Брезница-Баничан.
Намерението на общинското ръководство е през новата 2018 година да закупи мобилни станции за първична медицинска помощ, както и електромобил за нуждите на Социалния патронаж.
В бюджета са предвидени още 86 000 лева за лихви по кредити и 268 000 лева за съфинансиране по различни европейски проекти. „По програмата за енергийна ефективност бяха отпуснати 18,9 милиона лева за общината. 17,9 милиона вече са изплатени, а 15 от 21 сгради вече са пуснати в експлоатация. Имаме още 45 регистрирани сдружения за блокове с от 6 до 36 апартамента“, каза Асан Имамов, главен специалист „Икономическо развитие“ към община Гоце Делчев. „С нов облик и ново вътрешно оборудване ще „грейне“ и Домът на културата в града. Проектът за него е одобрен, но още не е стартирал“, уточни Имамов. За дейностите по ремонта и реконструкцията му са предвидени 6 000 000 лева.
Ще продължи и спортната академия за най-малките граждани на Гоце Делчев. В нея те ще могат да тренират футбол, баскетбол, хандбал, волейбол и тенис на корт.
„С този бюджет ще се осигури нормалното функциониране на общината. Стабилност ще има във всички аспекти – образование, инфраструктурни проекти, капиталови разходи и т.н.“, заключи кметът Владимир Москов, а Йорданка Ендрева определи бюджет 2018 като балансиран.

източник:Струма

Добавете Вашия коментар

TOP