2 г. затвор за шофьора, убил 4-г. дете на приятелката си в катастрофа край Кръста над Благоевград

07 Декември 2016 | 12:20
0 коментара
Общество
2 г. затвор за шофьора, убил 4-г. дете на приятелката си в катастрофа край Кръста над Благоевград

35-годишният Венцислав Косев, който причини смъртта на 4-годишния Яни при катастрофа край Кръста над Благоевград, бе осъден на 2 години затвор. Присъдата бе постановена вчера от тричленен състав на Окръжен съд - Благоевград, председателстван от Росица Бункова. Венцислав Косев се призна за виновен и пожела делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие, без разпит на свидетели и вещи лица.

Трагичният инцидент стана по пътя за благоевградското село Делвино на 13 септември 2014 г. Вечерта Венцислав и приятелката му Снежана били в заведението „Бар Наздраве“ в Благоевград, където той изпил около 3 бири. След 22 ч. потеглили с автомобил „Ауди“ за с. Изгрев, откъдето трябвало да вземат 4-годишния син на Снежана Берова и нейната 15-годишна племенница. Децата се качили на задната седалка в автомобила, а приятелката на шофьора останала да се вози отпред. По време на пътуването момчето поискало да седне в скута на шофьора, за да „кара“. Той се съгласил, взел го, сложил го на коленете си и тръгнали в посока с. Делвино, като през цялото време 4-годишното дете държало волана с ръце. На разширение на пътя Венцислав Косев обърнал колата обратно към града. Пътят бил без дупки и неравности, но асфалтовото покритие било мокро, тъй като преди това валял дъжд. Автомобилът се движел с около 88,5 км/ч. на включени дълги светлини. На около 40 метра преди началото на десен завой шофьорът натиснал спирачки, за да намали скоростта, но гумите блокирали. Той не могъл да вземе завоя, колата полетяла надолу към пропастта и се ударила в дърво, в резултат на което се счупило подвижното стъкло на предната лява врата и малкият Яни изпаднал. Последвали няколко преобръщания на автомобила, който паднал на таван, след това се завъртял, гумите изхвърчали и накрая спрял. Шофьорът, приятелката му и племенницата й успели да излязат от колата, но малкият Яни липсвал. Венцислав Косев веднага се обадил на телефон 112 и съобщил за случилото се, като тримата започнали да търсят детето. На мястото пристигнал екип на ЦСМП, служители на полицията и пожарната. Детето било открито на изключително стръмно място, а служител на Спешен център само констатирал смъртта му. Пътните полицаи извършили проверка на шофьора за алкохол, при която дрегерът отчел 0,96 промила. Заключението на извършената в хода на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза сочи, че смъртта на Яни Пехливанов се дължи на тежка и несъвместима с живота открита черепно-мозъчна травма. Непосредствено след инцидента от болничното легло шофьорът обясни пред вестник „Струма“, че преди завоя е дръпнал кормилото и натиснал рязко спирачката, но на мокра настилка се получил обратен ефект и колата политнала надолу в пропастта.

Венцислав Косев е професионален шофьор, наказван е многократно по административен ред за нарушения на Закона за движение по пътищата. Шофьорската му книжка бе отнета за 2 години, докато изтърпява наказанието си в затворническо общежитие от открит тип. Приятелката му Снежана Берова не предяви граждански иск срещу него за причинени неимуществени вреди. Присъдата подлежи на обжалване пред САС. Струма

Добавете Вашия коментар

TOP