2 525 български работодатели са подали проектни предложения по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“

15 Юни 2016 | 12:28
0 коментара
Общество
2 525 български работодатели са подали проектни предложения по Оперативна програма  Развитие на човешките ресурси

 

2 525 български работодатели са подали проектни предложения по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за финансиране на мерки за подобряване условията на труд в предприятията. Крайният срок за участие в процедурата изтече в 17.30 часа вчера. Общата стойност на подадените проекти възлиза на близо 535 млн. лв., съобщават от Областен информационен център – Благоевград. Финансовият ресурс на процедура „Добри и безопасни условия на труд“ обаче е 80 млн. лв., което автоматично означава, че бюджетът няма да е достатъчен за всички кандидати.

 

Процедурата беше силно привлекателна за бизнеса, като за подобряване на условията на труд в предприятията се отпускаха средства в размер на 100% от стойността на проекта, а за големи предприятия - 80%. 

 

3-месечен е срокът, в който оценителната комисия трябва да обяви класирането на кандидат-бенефициентите по процедурата. Всеки отделен проект трябва да бъде от 50 000 лв. до 391 166 лв., така че се очаква одобрените кандидати да бъдат около 500 броя или 20% от подалите проектни предложения.

 

В момента българският бизнес може да кандидатства за европейско финансиране и по процедура „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“ по Оперативна програма  „Иновации и конкурентоспособност”, напомнят от ОИЦ - Благоевград. Целта на процедурата е предоставяне на фокусирана подкрепа на българските малки и средни предприятия за насърчаване изпълнението на мерки за енергийна ефективност с цел постигане на устойчив растеж и конкурентоспособност на икономиката. Минималният размер на БФП за всеки индивидуален проект е 50 000 лв., а максималният не може да надхвърля 1 500 000 лв. Интензитетът на помощта зависи, както от категорията на предприятието – микро, малко или средно, така и от региона, в който ще се изпълняват предвидените дейности и от избрания режим за подпомагане. Крайният срок за участие в процедурата е 12 октомври 2016 г. Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ провежда информационна кампания по процедурата, като срещи с кандидат бенефициенти ще има в градовете Враца, Велико Търново, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Пловдив и София.

Добавете Вашия коментар

TOP