2 - годишният Гошко от Полена най - малкият участник на кушиите в Симитлийско

24 Февруари 2018 | 18:02
0 коментара
Култура
Десетки конe и техните стопани  взеха участие в традиционните конни надбягвания, организирани от община Симитли за поредна година на Тодоровден.
 
В надбягванията най - бърз бе Крум Георгиев с неговия кон Мартин. 
 
Мариан Стойнев остана на второ място, а  третата позиция в надбягванията остана за Димитър Ефтимов.  
 
Стотици  жители на общината и околността не пропуснаха и  тази година да дойдат в местността Беглико за  зрелището с конски сили.  
 
На празника присъстваха специално зам.- председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов, народните представители Димитър Гамишев, Даниела Савеклиева и Стефан Апостолов, които бяха гости на традиционните на Тодоровден конски състезания- кушии. 
 
Кметът Апостол Апостолов, председателят на ОбС Симитли Владимир Христов, кметовете на селата, от които са най-многобройните участници в кушиите - Полена, Крупник и Черниче и много гости.
 
В състезанието по теглене на товар в лека категория Иван Дрянов и неговият кон бяха първи, като в каруцата бяха натоварени 600 килограма товар. Втори остана Стоян Попов, а трети Крум Георгиев. 
 
Общо 500 килограма фураж и жито награден фонд си разделиха участниците от леката категория.
 
В тежката категория конят на Стоян Стоянов от Симитли  грабна приза за теглене на товар, като взе разстоянието за 15 секунди и 22 стотни. След него се наредиха Борислав Борисов от Полена и Илиян Борисов също от Полена. 
 
Над 700 килограма фураж и жито получиха конете в тази категория като награда. 
 
При награждаването бяха отличени най –малкият  участник, който е на 2 годинки- Георги Терзийски от село Полена. Единственото момиче, осмелило се да се качи на коня в днешния ден, беше Даяна Борисова от Полена.
 
Най- атрактивен участник беше Стоян Стоянов от Симитли, който се появи с уникален кон и автентична национална носия. 
 
За най- гиздав бе отличен конят на Мариан Стойнев от Крупник. Магарето Барут на Марио Димитров от Черниче, бе отличено със специална награда за постоянство в кушиите за празника. 
 
Общо 4 магарета се състезаваха за най- бързо, като на всички беше дадена награда- чувал жито. 
 
Преди състезанията отец Величко и отец Бисер отслужиха света литургия, благословиха стопаните на чифтокопитните, захраниха животните.

Добавете Вашия коментар

TOP