1949 жители от област Благоевград с по 1200 лв. обезщетение за безработица след гурбет в чужбина

25 Октомври 2018 | 07:17
0 коментара
Общество

1949 жители на Благоевградска област през периода 1 януари – 30 септември 2018 г. са получавали обезщетения за безработица над средната заплата заради натрупан трудов стаж в чужбина, съобщи за „Струма” шефът на НОИ в Благоевград Илиян Георгиев.

Завърналите се гастарбайтери, които са главно от Испания, Португалия и Италия, получават обезщетение за безработица средно по около 1200 лв., което е със стотина лв. повече от средната заплата у нас през миналата година.

На практика обезщетението на всеки един от гастарбайтерите е различно, защото е зависимо от размера на осигуровките, които нашенци са плащали зад граница, и колко време е продължило това. Например ако лицето се е осигурявало до 3 г., в България то ще получава високо обезщетение за безработица в продължение на 4 месеца, при стаж от 3 до 7 г. обезщетението ще продължи 6 месеца, а най-дълъг период от време – 1 г., бившият гастарбайтер ще получава обезщетение, ако зад граница са го осигурявали повече от 15 г.

В Кюстендил месечната помощ от чужбина варира от 1000 до 1500 лв., като заявления постъпват от работници, трупали опит в Англия, Португалия Франция, Швеция и Швейцария. Тъй като максималният осигурителен праг у нас е 2600 лв., обезщетението не може да надхвърля 1560 лв. Въпреки това преобладаващата част от гастарбайтерите работят в чужбина поне по 9 месеца, после се връщат в България за 4-месечното високо обезщетение за безработица и като свършат парите, отново тръгват към чужбина. За сравнение, средната сума, която са получавали нашенците със стаж само при български работодатели в края на 2016 г., е била 373 лв. Това означава, че с няколко месеца труд зад граница нашенци могат да си осигурят почти 4 пъти по-високо обезщетение. ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP