18-г. Митко от Брежани се размечта за Книгата на Гинес за най-дълъг косъм на бабугерски костюм

13 Януари 2022 | 18:39
3 коментара
Общество
18-г. Митко от Брежани се размечта за Книгата на Гинес за най-дълъг косъм на бабугерски костюм

Тийнейджър от Брежани се размечта за Книгата на Гинес за най-дълъг косъм на бабугерски костюм. 18-годишният Митко Димитров, който се увлича по ритуала още от съвсем малък, сам отглежда пръчове с подходяща козина и се надява косъмът им да достигне над 120 см, за да надмине досегашния рекорд. Той прекарва дълги безсънни нощи на тавана с приятели, които му помагат в разчесването на кожите косъм по косъм, прилагайки специална технология за пухкава козина, и сам ушива костюма.

„Брежанската Сурва се прави два пъти – на 1 януари и на 14 януари, когато се е провеждала в миналото. В подготовката за празника се включват почти всички жители на селото, които държат на своята самобитност, автентичност и оригиналност, няма специални работилници, няма привнесени майстори или външно влияние. Едни от хората се грижат за обработката на кожите и шиенето на костюмите, други измислят сценария и сценките, трети се превъплъщават в различните персонажи. Наред с възрастните активно участват и децата“, разказа Румяна Панова, една от организаторките на Празника на кестена в някогашния миньорски център.

СТОЙЧО СТОИЦОВ, в.Струма

Банскалията Димитър Кехайов, известен като Мимо накара съгражданите си отново да ахнат от изненада. На традиционното маскарадно шествие, което се провежда в Банско в първия ден на всяка Нова година, той дефилира на площада с кукерски костюм с дължина на косъма 1 метър и 25 см.

Пред туристи и местни козият косъм беше точно измерен. Костюмът му тежи цели 50 кг и е правен в продължение на шест години. Мимо обяви, че с този кукерски костюм ще кандидатства за подобряване рекорда в Книгата на Гинес.

Мимо отдавна сам отглежда кози, пристрастен е към кукерската традиция. Дядо му и баща му са били също изявени кукери в Банско. Първите ярета Мимо закупил преди 15-ина години от Калофер и така основал своя малка ферма от точно определена порода. Сам обработва и кожите на козите, като ги превръща в уникални маскарадни костюми. В дома на Мимо традициите се предават от поколение на поколение. Мерака да бъде бабугер вече е предал на племенника си Димитър.

Първият рекорд той постигнал през 2018 година, когато измерената дължина на косъма се оказа 105 см. Тогава гастарбайтерът от симитлийското село Черниче Николай Аспарухов-Талайката, който от години работи в Испания, закупи костюма на Мимо за 22 000 евро. Не могъл да откаже на малкия си син Александър, също дефилиращ всяка година на кукерските шествия в района. Сега дължината на косъма се оказа с цели 20 см по-дълъг. БТВ/

18-г. Митко от Брежани се размечта за Книгата на Гинес за най-дълъг косъм на бабугерски костюм

Добавени коментари

Бойко разбойко публикува:
14 Януари 2022 | 10:27
Каква е тая измислица. Бабугерството в миналото не се е състояло в меренето дължина на косъм а меракът да излезеш да запазиш българския дух и традиции. Косъма може да е бил 10 см но костюма да е направен и носен с любов. А не като сега. Ми. Хайде да почнем да си мерим и пишките.
Тоде публикува:
13 Януари 2022 | 20:52
Ни то предишния беше 105 нито сегашния е 125
Нумер публикува:
13 Януари 2022 | 19:47
Видовден идва!Много хора ще плачат,рекордьора от 2017 и 2022 ще е един и същ!

Добавете Вашия коментар

TOP