17 българи се хвърлиха за кръста в Чикаго, светинята спаси 29-г. от петричкото село Габрене, именякът от Благоевград Йордан Илчев поведе хорото

07 Януари 2019 | 13:21
0 коментара
Общество

В северното предградие на Чикаго – Евенстън, рекорден брой от 17 юнаци се хвърлиха за кръста в студените води на езерото Мичиган.

Отец Грую Попцинков, от българската православна черква в Дес Плейнс – „Св. София“, благослови смелите мъже и хвърли дървения кръст в мътните води. Преди това той припомни какво точно се е случило на този ден:

“На река Йордан, Йоан Кръстител е кръстил Исус, а от небесата се е появил Светия Дух, във вид на гълъб и Гласът Божи. Появил се е Бог, в своята триединна същност”.

29-годишният Борислав Кирилов, който хвана кръста, беше най-бърз от 17-те смелчаги. Късметлията е родом от село Габрене, община Петрич, и е баща на двама малки сина Иван и Николай. В сравнение с миналата година двойно повече родолюбци, около 200 души, бяха дошли да уважат силните българи.

“Температурата на водата беше малко под нулата по Целзий. Въпреки това, заради вятъра се усещаше с 10 градуса надолу. Събираме се, за да спазим православната традиция и да утвърдим българските си корени”, сподели главният двигател на събитието – Делчо Стоев. Той и неговата приятелка – Соня Петрова, се надяват мястото да стане традиционно и ритуалът да се изпълнява на брега на „Дос парк“ всяка година.

„Тук е широко, има достатъчно паркинг и мисля, че се получи добре. Дано не се местим вече, за да знаят българите къде ще бъдем всяка година“, каза Соня Петрова.

Нашенците загряха с народни песни, хора и мощното „Българи юнаци“, чрез подгряващите събитието Ангел Жеков – кавал, Петър Алексиев – гайда и Константин Маринов – тъпан.

Българите отбелязаха и 171 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев.

Традицията по хвърлянето на кръста уважи и Генералният консул на Р. България в Чикаго – Иван Анчев. Той присъства заедно с дъщеря си Анна-Мария Анчева.

Хвърлянето за кръста се проведе за четвърта поредна година в Чикаго. През първата 2016 г., Делчо Стоев сам решава да се хвърли в ледените води. През следващата 2017 г. го прави отново, но вече със свещеник и заедно с двама свои приятели. През миналата 2018 г. стават петима души, а сред тях е и колоритният благоевградчанин и именик Йордан Илчев, който и тази година развяваше високо българския трибагреник.

Ето имената и годините на всички юнаци, скочили за кръста: Веселин Андреев 29г., Владислав Тодоров 24г., Кирил Монев 21г., Михаил Павлов 25 г. (дошъл специално от Ню Йорк), Йордан Илчев 30г., Тенчо Тенев 29г., Делчо Стоев 28г., Марио Славчев 28г., Борислав Кирилов 29г. (кръст), Иво Костов 39г., Андрей Михайлов 27г., Красимир Михайлов 28г., Александър Енев 34г., Мирослав М., Калоян Маринов 33г., Джорджи Бадемов 22г., Щерьо Щерев 37г.

Източник - chicago.bg

Добавете Вашия коментар

TOP