16 години от атентата на 11 септември в Ню Йорк

11 Септември 2017 | 08:19
0 коментара
Общество

Днес се навършват 16 години от атентатите на 11 септември 2001 г., които записаха една от най-големите трагедии в история на САЩ и разтърсиха целия свят.

За 16-ти път в САЩ отдават почит на жертвите на трагедията от 11 септември 2001 г., когато в рамките на няколко минути атентатори самоубийци забиха последователно два самолета в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, а малко след това друг се разби и в Пентагона.

Възпоменателните събития с участието на семействата на жертвите, спасителите и героите от тези трагични събития ще се проведат в националния мемориал, който бе открит за 10-ата годишнина от най-голямата терористична атака в историята на света.

Рано сутринта на 11 септември 2001 г. 19 терористи установяват контрол над четири пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като техните резервоари са напълно заредени с гориво. Два от тях се разбиват в Кулите близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк. Събитието се излъчва на живо по цял свят, след като телевизионните станции пристигат, за да отразят първото сблъскване.

Третият самолет се блъска в Пентагона. При атаките загиват всички пътници в самолетите и близо 2500 души, които са в сградите. След по-малко от два часа кулите се сриват до основи. Единствено четвъртият отвлечен от терористи самолет не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом. Той пада в поле в Югозападна Пенсилвания. Предполага се, че терористите са загубили контрол над самолета след съпротива от пътниците.

Трагедията, която отне живота на близо 3000 души, е повратна точка във вътрешната и външната политика на САЩ. След тези безпрецедентни атаки бе подет поход срещу тероризма. Последва нахлуване в Афганистан, за да бъдат свалени от власт талибаните, които дават убежище на Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. След продължилото десет години преследване през май 2011 при американска операция беше убит терорист №1 - ръководителят на Ал Кайда Осама бен Ладен.

Терористични атаки с мащабите на тези от 11 септември 2001 г. не бяха извършвани в последвалите години, но гаранции, че нещо подобно няма да се случи и в бъдеще, няма. Тероризмът се оказа неизкореним.

Добавете Вашия коментар

TOP