150 млн. лв. допълнително за хората с увреждания догодина

31 Юли 2018 | 15:47
0 коментара
Политика

Информационната система за хората с увреждания ще бъде подобрена в рамките на тази година.

Регистърът ще показва брой на хората с увреждания, ще се вижда личната нужда за всеки от тях, за да може всички законодателни промени да стъпят на реални факти. Това обявиха премиерът Бойко Борисов, Мая Стоицева, представител на протестиращите майки, и Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

По думите на премиера Борисов наличната към момента платформа, изработена с близо 2,5 млн. лева, е неработеща, според представители на хората с увреждания. Ние сме осигурили и допълнително 500 хиляди, правителството е осигурило достатъчно средства, но се оказва, че системата не работи, допълни той. Според него контролът е недостатъчен. "Много агенции, неправителствени организации, министерства, много пари и ефектът накрая е, че има протест", коментира Бойко Борисов.

Премиерът отбеляза, че едната група протестиращи говорят за 88 хиляди души - хора с увреждания, с чужда помощ, а другите - за над 700 хиляди, които трябва да получат помощи. С подобрения регистър ще стане ясно дали всички тези хора са нуждаещи се. Според Борисов, когато се разпределят парите, трябва да бъде направена сметка какво допълнително да се задели, кои приоритети да отпаднат.

Той допълни, че правителството може да отдели допълнително 150 милиона лева за следващия бюджет за хората с увреждания. Борисов отбеляза, че проблемът е, че и тези пари им се струват крайно недостатъчни на протестиращите групи. По думите му сметките продължават, но вече има рамка за това какво държавата може да си позволи В тази система сега отиват близо половин милиард лева, допълни министър-председателят.

Борисов каза, че различните групи хора с увреждания имат диаметрално различни позиции по основни теми, затова и неслучайно срещата е продължила повече от пет часа. Той очерта, че такива различия има по това дали помощните средства да се закупуват от държавата или индивидуално, по държавния орган за координация също има противоположни мнения. Според министър-председателя при тези диаметрално противоположни позиции е съществен напредък, че двете страни са на една маса с представителите на правителството.

Обединихме се около това, че трите закона - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги, ще бъдат готови до есента, за да могат народните представители да ги разгледат и обсъдят, каза Мая Стоицева. Тя допълни, че комплексната оценка за индивидуалните потребности на хората с увреждания също всички смятат, че трябва да бъде направена. Обсъжда се и създаването на специализиран орган, който да отговаря за уврежданията.

Протестиращите са получили уверение от министъра на здравеопазването, че в момента работна междуведомствена група обсъжда стандарт за помощните средства. Имало е разгорещени спорове около това под чие "крило" да бъдат помощните средства.

Ще има и подобряване на критериите за финансова подкрепа, залегнали в новия закон за хората с увреждания, каза Стоицева. Обсъждано е отново, че не трябва да се дават помощи "на калпак", а да има индивидуална оценка за всеки човек.

Националнопредставителните организации ще настояват финансовата подкрепа за хора с увреждания да остане, защото много от хората живеят с минимални пенсии от 200 лева, заяви Адриана Стоименова. Ще настояваме и за лична помощ за всички хора, които са правоимащи, затова трябва да се направят и конкретни мерки. Стоименова напомни, че националнопредставителните организации от март настояват техническите средства и помощните изделия да отидат към здравното министерство и да има ясни стандарти, които да гарантират, че тези средства няма да увредят хората допълнително. Ще продължим да настояваме за хоризонтални политики за работа за хората с увреждания, професионална квалификация, достъпна среда, правораздаване, за да може качеството на живот на хората с увреждания да се подобри, каза още Стоименова.

В срещата са участвали министрите на труда и социалната политика и на здравеопазването - Бисер Петков и Кирил Ананиев, вицепремиерът Томислав Дончев, омбудсманът Мая Манолова и експерти.

Работните срещи продължават, като идния вторник ще има конкретика около регистъра. Майките обявиха, че палатковите лагери остават до гласуването на реформата./БТА/

Добавете Вашия коментар

TOP