150 000 българи избраха Гърция и Турция за празниците

29 Април 2019 | 14:11
0 коментара
Бизнес

150 хил. българи избраха чужбина по празниците, като основните предпочитания са за съседните балкански държави – Гърция, Турция, Северна Македония, Хърватска и Сърбия.

Великобритания ще е №1 от по-далечните европейски дестинации, като след нея се нареждат Италия, Испания и Германия, прогнозира пред „Монитор“ Константин Занков, главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му най-много са пътуванията на българите зад граница по време на празниците към Гърция, като повечето посещения в южната ни съседка ще са около Великден.

„Към Турция ще е по-голяма бройката през почивните дни в началото на май. Пакетите за туровете на нашенци за морска дестинация в чужбина излизат около 400 лв. на човек“, уточни той.

Експертът смята, че най-много ще пътуват хората от големите градове – София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново. По Възкресение на път ще са основно по-младите, защото по-възрастните спазват традицията да посрещат Възкресение семейно у дома си.

За българските граждани, предпочели да пътуват в родината, пакетите излизат средно по 250 лв. за транспорт, настаняване и храна. Има и от по 60-70 лв. на човек, но в най-луксозните места цените достигат и до 700-800 лв. В страната балнео- и спа хотелите вече са почти резервирани. Много пътувания се очаква да има отново към морските и ски курортите и малките градове. Големите областни центрове като София, Варна и Бургас по празниците ще останат по-празни.

Добавете Вашия коментар

TOP