14 май е празник на ромите - Ден на шегите и лъжата "Маето"

14 Май 2018 | 09:05
0 коментара
Любопитно

На днешната дата - 14 май, ромите празнуват своя пазник на Деня на шегите и лъжата, който се казва Мая, Маето.

Празнува се, когато узреят черешите.

Това е чисто женски, весел и жизнерадостен празник, свързан с гадаенето и предсказването на бъдещето. Завършва с обща трапеза, в която не участват мъже.

Някои предполагат, че първи април у нас е приет като Ден на лъжата под влияние на западноевропейската култура, но майосването на ромите си е техен оригинален празник. 

Още на 13 май две жени взимат котле – наследствено или новокупено, украсяват го с венец от цветя и рано, преди изгрев слънце, мълчаливо го пълнят с вода от три чешми.

Късно следобед, с котлето в ръце, двете обхождат къщите и всяка жена слага в него обица, пръстен или друго. След обиколката го оставят под стрехата на избрана къща, за да се вижда от звездите, покрито с много тънка кърпа. Освен двете жени и домакините на къщата, никой не знае къде е оставено котлето.

Рано на 14 май – деня Мая, момичетата отиват на полето, берат “мая цветя”, закичват се с тях и ги връзват на кръста си.

Всички жени са закичени с цвете на главата и са опасани с върбова клонка. Една от тях запява песен, характерна за този празник. След песента момичето започва да вади от котлето един по един предметите, които наричат мартифил, и ги държи под кърпата, а някоя жена изрича предсказание на собственичката.

Едва тогава момичето показва предмета, наречен за късмет, за щастие, женитба, деца.

След изваждането и наричането на всички предмети, оставени в котлето, започва гощавката и веселбата – яденето е купено с общи средства.

 Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP