14-годишно момиче се самоуби заради Инстаграм

24 Януари 2019 | 13:32
0 коментара
Любопитно

Социалните мрежи – слонът в стаята, който се превръща в глобален проблем, но ние упорито мълчим за него.

Да, Фейсбук и Инстаграм ни помагат да споделяме информация и да дискутираме важни за нас въпроси с неограничен брой хора, както и да популяризираме себе си чрез снимки, но и могат да нанесат сериозни вреди върху подрастващите.

Едно 14-годишно момиче вече не е сред живите, било е напълно здраво дете, което само е отнело правото си да продължи земния си път. Всички близки на Моли били шокирани от факта, че само за миг тя е сложила край на живота си и никога повече няма да я видят. Бъдещето ѝ е затворено в ковчег, а съсипаният баща е убеден, че Инстаграм носи изцяло вина за това, пише Woman.

Моли била открита мъртва в стаята си часове, след като се е прибрала от училище и е написала домашните си. Дори приготвила чантата си за следващия ден. До тялото ѝ била намерена бележка, на която пише: „Съжалявам. Направих го заради себе си.“

Бащата на самоубилото се момиченце споделя пред медиите, че няма никакви съмнения какво е накарало детето му да се самоубие. Той е категоричен, че в Инстаграм има твърде много публикации, които подтикват младите да се самонараняват. Особено популярни сред тийнейджърите са снимките, изобразяващи хора, които упражняват насилие върху самите себе си.

„Тя беше съвсем нормално момиче в тийнейджърска възраст. Обичаше да си прави планове за бъдещето, от нея бликаше ентусиазъм. Учеше, пишеше си домашните, а една сутрин просто я открихме мъртва в стаята ѝ“, споделя бащата на момичето.

Трагичното самоубийство на Моли се е случило през 2017 г., но роднините ѝ го коментират едва сега. Те разкриват, че малко след смъртта ѝ открили обезпокоителни снимки и постове, които е разглеждала в Инстаграм.

Публикациите били свързани с депресията и склонността към самоубийство. Моли последвала няколко акаунта със скандално съдържание – снимки и картинки с надписи като: „Този свят е толкова жесток, не искам да съм част от него“.

Бащата на Моли споделя, че тя е последвала и групи, в които много депресирани хора се опитвали да си помогнат взаимно. Част от съдържанието им било позитивно, но наред с това имало и много шокиращи публикации.

„Нямам никакво съмнение, че Инстаграм помогна на дъщеря ми да се самоубие“, категоричен е той. Най-обезпокоителното е, че социалната мрежа не цензурира съдържанието на подобни профили, въпреки многото оплаквания.

А всеки човек може да бъде част от Инстаграм, стига да има навършени 13 години, което е изключително крехка възраст. Друг недостатък на мрежата е, че ако последваш един профил с определено съдържание, тя ти предлага да последваш и други подобни акаунти.

Това е част от алгоритъма на Инстаграм, който разучава какво харесва потребителят и от какво се интересува. И ако едно дете разгледа няколко снимки, с каквото и да било съдържание, ще му бъдат предлагани профили, предлагащи същото по характер съдържание. А не всички тийнейджъри се интересуват от прически, маникюри и рокли. Някои се вълнуват от далеч по-шокиращи неща, какъвто е бил случаят с Моли.

Опечаленият баща апелира алгоритъмът на Инстаграм да бъде преразгледан и децата да нямат достъп до материали, които изобразяват насилие.

Екипът на социалната мрежа също отговори с официално обръщение:

„Ние сме със семейството на Моли в този тежък момент и мислите ни са с всички, които страдат и се борят с депресията и душевните проблеми. Не позволяваме в мрежата ни да излизат публикации, които насърчават насилието, хранителните разстройства и убийствата. Работим усилено, за да премахнем подобно съдържание.“

Добавете Вашия коментар

TOP