130 000 сливат Трети март с уикенда по курортите

12 Февруари 2021 | 11:16
1 коментара
Общество

Над 130 000 българи ще слеят националния празник с почивните дни и планират пътуване в страната. На самия Трети март се очаква да бъдат похарчени около 16 млн. лева в спа хотелите и зимните курорти, прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, пред „Телеграф“.

Тази година Трети март се пада в сряда и може да се слее с предходиния или със следващия уикенд. Така с два дни отпуск се получават общо 5 почивни дни.

- Реклама -

60% от българите, които пътуват за празника, се очаква да похарчат по 100 лева на ден за нощувка, храна и други разходи. 30% ще похарчат между 100 и 200 лева, а останалите са предвидили по-скъпа ваканция.

Повечето българи са се насочили към зимните курорти, където могат да използват почивните дни за каране на ски и сноуборд. Други пък избират релакс в спа хотелите, които предлагат басейни с минерална вода, масажи и релакс зони. Освен това в момента само ресторантите към хотелите работят, при спазване на определените от Министерство на туризма и това на здраевеопазването указания.

Тази година, както и предишни, се очаква много българи да се насочат към културно-исторически паметници като най-голяма част от тях ще отидат на връх Шипка. Според Драганов около 12-13 000 българи ще пътуват до исторически паметници в страната. Миналата година преди обявяването на извъредно положение, над 50 000 души са се качили на Шипка на Трети март. Много хора се събраха и в големите градове – Плевен, Стара Загора, Бургас, Шумен, където се проведоха тържества. На Пампорово пък имаше около 15 000 туристи. Тогава за пътуванията около празника българите са похарчили над 77 млн. лева, съобщи Румен Драганов. Това е почти пет пъти повече от очакваното за тази година.

В зимните курорти има им хора, които работят хоум офис от хотелите, но това се единици. Има някои предприятия, които осигуряват такава възможност, но те са малко, коментира Румен Драганов. Средно около 100 лева струва нощувката в стая, която разполага с интернет и работно място и се предлага в много от хотелите в курортите и градовете.

Към момента повечето места в хотелите в зимните курорти и спа дестинациите у нас са пълни. Във Велинград например има свободни стаи само за делничните дни, но през уикендите всичко е заето. Цената за две нощувки със закуска и вечеря за двама е 306 лева. Към настоящия момент заетостта в хотелите на трите ни големи зимни курорта е около 50%, но бележат ръст „ласт минит“ резервациите. Посещават ни все повече туристи от съседните страни. В Банско например има много румънци заради ваканцията на децата, съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която прави лично редовни проверки в курортите.

Добавени коментари

Марчето публикува:
12 Февруари 2021 | 12:25
ТО СВЕТЪТ ГОРИ , ТЕ ЗА КАКВО СИ МИСЛЯТ !

Добавете Вашия коментар

TOP