Климатичните промени няма да подминат дори и някои от най-обичаните места на Земята, затова е добра идея всеки любител пътешественик да посети тези зашеметяващи дестинации, преди да последват съдбата на птицата Додо.  

Мъртво море

Разположено в най-ниската точка на Земята, Мъртво море е популярна дестинация, но през последните 40 години водният му обем е намалял с поне една трета.

Източник: ThinkStock/Guliver

В противовес на тенденцията за покачване нивото на световния океан с между 10 и 15 см на година, Мъртво море намалява с около метър годишно. Смята се, че само след около 50 години вече няма да може да си направите емблематичната снимка как четете вестник, докато плувате във водите на най-соленото езеро в света.

Във видеото вижте едни от най-спиращите дъха места, които всеки трябва да посети, преди да си отиде от този голям свят

Великата китайска стена

Тази колосална постройка, която някога е предпазвала Китай от вражески нахлувания, днес е туристическа атракция, емблематична за нацията.

Въпреки че са положени усилия да се възстановят части от нея, тя е под сериозна заплаха, както от ерозия, така и от местните жители и туристи, всеки от които иска да вземе частица от стената със себе си.

Венеция, Италия

Източник: Thinkstock/Guliver

Този град предлага всичко – от невероятна кухня, до романтични разходки с гондоли през прословутите канали на града - идеалното място за почивка, но не за дълго.

Тежките наводнения в града стават все по-чести, а водата разрушава основите на сградите. За последните 100 години градът е потънал с 23 см.  

Вижте останалите епични дестинации, които са застрашени от изчезване, в нашата галерия горе.  

Vesti.bg. Редактор: