125 години ВМРО, 125 години слава и величие, 125 години борба за българите и българщината навсякъде по света!

23 Октомври 2018 | 08:50
1 коментара
Общество

Днес се навършват 125 години от основаването на ВМРО.

Вече 125 години родолюбивата организация защитава правата на българите, където и да се намират по света, и се бори за духовното и културно единение на всички сънародници от Мизия, Тракия, Македония.

Тържествено датата ще бъде отбелязана на 23 октомври (вторник) от 12.00 ч. с поклонение пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорска и Одринска Тракия, отдали живота си за свободна и целокупна България. На паметника, който се намира на бул. „Стефан Стамболов“ № 2 (ъгъла на булевардите „Тодор Александров“ и „ Христо Ботев“), ще бъдат поднесени цветя и венци.

На тържеството ще присъстват лидерът на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов, организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов, народни представители, общински съветници, кметове, членове и симпатизанти на ВМРО, българи от Македония и Западните покрайнини.

Ще присъстват и представители на Сдружението на родовете от Македония, СПС „Защита“, НСКЗВ „За честа на пагона“, Македонския научен институт, Национално движение „БГ Патриот“.

125 години ВМРО, 125 години слава и величие, 125 години борба за българите и българщината навсякъде по света!

автор: Христо Иванов

Няколко години След Берлинския конгрес, на който Великите сили лицемерно говорят за морал, ценности и политика във всеобщ интерес (подобно на днес), разкъсват България, като подаряват Нишко и Пиротско на Сърбия, Северна Добруджа на Румъния, Македония и Тракия отново под турско робство, под напора на порива на свободата и като естествена реакция на историческата несправедливост към българския народ и неговия гнет, на 23 октомври 1893 година шестима млади български интелектуалци се събират в Солун в квартирата на книжаря Иван Хаджиниколов. Това са Иван Хаджиниколов, 22-годишният доскорошен учител, а тогава коректор в българско издателство в Солун, Дамян Груев (наречен от народа „македонския Левски“), учителите Андон Димитров, Петър Попарсов и Христо Батанджиев и социално най-издигнатият измежду тях, първи председател на Организацията, д-р Христо Татарчев.

Начело с д-р Христо Татарчев и Дамян Груев тези достойни млади българи решават, че трябва да продължат организирано борбата, водена от техните предшественици. В своите спомени Татарчев и Груев казват така: „ние имахме под ръка устава на Левски, записките на Захарий Стоянов и „Под игото“ на Иван Вазов в нашата кауза, ние решихме, че ще се борим за автономията на Македония и Одринско, защото знаехме, че великите сили и егоистичните малки държави няма да ни позволят пряко обединение с България“.

Ето така, като естествено продължение на борбата и каузата, на поривът за свободата, на идеалите на Българския революционен централен комитет на Левски, Ботев и Раковски, се слага началото на легендата ВМРО. Легенда, която въпреки препятствията на времето - въпреки опитите на турския султан, сръбския крал, комунистическия режим, днешните културни марксисти, грантови розови фашисти, мулти-култи космополити, европейски безродни бюрократи и кой ли още не, не успява да бъде прекършена.

Не успява да бъде прекършена, защото каузата на ВМРО е по-силна. Това е каузата за българщината, за единението на българския народ навсякъде по света, чиито идейни основи са българския патриотизъм и национализъм – градивни, съзидателни и толерантни. Защото ВМРО е била и продължава да бъде една Организация на всички българи - независимо къде се намират, независимо от техните верски убеждения. Битката на ВМРО, битката за българщината и българите се е водила и се води навсякъде, където те са в опасност, посредством себераздаване и себеотрицателно, гордо, смело и непокорно.

И съвсем не случайно днес виждаме резултатите от тази битка, като следствие от сплотената и силна десница на българската национална кауза, на българския национален интерес. Резултати виждаме и в Македония, и в Албания. Резултати се виждат на целите Балкани, виждат се и у нас. Вижда се, че справедливата борбата на българщината и българите успява. Вижда се, че опитите на антибългарските и враждебни доктрини, на фалшивите национални каузи, на кражбата на българската история, на опитите за националното ни разединение се провалят и продължават да се провалят.

Както в своето рождение, така и днес българският патриотизъм е обединяващ, сплотяващ, отбранителен и градивен. Когато той е обединен, носи своите плодове. Той е еманация на желанието на българите за свободен и по-добър живот, а негов безспорен носител от създаването си до наши дни е ВМРО.

ВМРО е Организацията с най-много традиции в борбата за българското национално обединение.

ВМРО е борба за отстояването и запазването на българщината от Охрид до Черно море, от Дунав до Бяло море, и в Бесарабия, и навсякъде, където има българи по света.

ВМРО е традиция, памет и чест!

ВМРО е гордост и борба!

ВМРО е светиня!

ВМРО е борба за българите и българщината!

Добавени коментари

Да живей! публикува:
23 Октомври 2018 | 09:14
ВМРО - добро начало,добри идеи,добри дела...НО не се ли превърна в трамплин към властта НА ВСЯКА ЦЕНА?!Такива ли бяха стремежите на предците? Ето и днес ще бъдем свидетели как ще бъде подкрепен един олигофрен - уж патриот,за да останем във властта на ВСЯКА ЦЕНА.Не забравяйте - ХОРАТА ГЛЕДАТ И НЕ ЗАБРАВЯТ! А изборите чукат на вратата.ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Добавете Вашия коментар

TOP