12 жени от Рила в канал за фиктивни бракове в Кипър и Македония

12 Декември 2018 | 20:28
0 коментара
Общество

Ромки от Рила са в канал за фиктивни бракове в Кипър. Схемата лъсна, след като 28-г. Жана Сандина е осъдена от Районен съд – Дупница на 1000 лв. глоба заради сключени два брака едновременно.

За двата брака на Жана Сандина се разбрало, след като тя поискала да получава социални помощи за двете си деца от мъжа, с когото живее на семейни начала в Рила, но се оказало, че има сключен брак с индиец в община Никозия, Кипър. В общината в Рила са пристигнали документи, с които да се впишат двата брака на Жана Сандина в общинските регистри. Оказало се, че тя е сключила брак с индийски гражданин през 2014 г. и с гражданин на Бангладеш през 2016 г. От община Рила са изпратили писма до Външно министерство и до всички институции в България, в които са сигнализирали за случая.

Пред съда Ж. Сандина заявила, че нейни близки й предложили да сключи фиктивен граждански брак в Кипър с индиец, за да може той като женен за европейка да остане в Кипър, за което тя ще получи 1000 евро.

“Финансовото ми състояние беше тежко и аз се съгласих и отидох в Кипър след предложеното ми  заплащане. Съжалявам. Аз съм неграмотна. Дадоха ми да подпиша някакви документи. Взех парите и се прибрах в Рила. След около две години пристигна мой познат от Сандански и ми каза, че мога да изкарам някой лев, ако сключа фиктивен брак, пак в Кипър. Аз се съгласих, отидох и подписах брак с жител на Бангладеш. Взех обещаните ми пари и се върнах в Рила при децата си и мъжа, с когото живея на семейни начала”, разказала пред съда Ж. Сандина, която се оказа с двама фиктивни съпрузи и с трети в съжителство.

Служебен защитник на Ж. Сандина е бил зам. председателят на ОбС Йонко Гергов. Той е пледирал пред съда на подсъдимата да й бъде наложено административно наказание “глоба”, тъй като има чисто съдебно минало и така се спасила от ефективна тригодишна присъда, както е предвидено в закона.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с кмета на община Рила Георги Кабзималски, който не остана изненадан от присъдата на Ж. Сандина и заяви: “Не ме учудва присъдата на Ж. Сандина. От Рила има 10 ромки, сключили фиктивни бракове в Кипър и 2 в Македония. Тези в Македония са сключили бракове с албанци, които живеят в Германия. На тях са регистрирани и кухи фирми, с които се източват пари. Една от тези кухи фирми беше спечелила голяма обществена поръчка в голяма компания. Оттам ми се обадиха и се интересуваха кой е собственикът на фирмата, търсеха данни. Оказа се, че фирмата е на една от ромките. Жана искаше да й бъдат отпуснати социални помощи за двете й деца. В документите се изисква и доходът на съпруга й, но той живее в Кипър. Жената няма контакти с него, но и няма как да получи помощи. Тя живее от години на семейни начала с мъж от ромски произход в Рила, от когото има две деца, но нямат официален брак”, заяви Г. Кабзималски.

Неофициално в Рила се коментира, че в схемата участват нотариус и адвокати от Благоевград и Сандански, но имена не се споменават.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP