118-Котки от над 40-породи дефилираха на 4-Международна изложба на CFA в София

02 Февруари 2014 | 22:43
0 коментара
Любопитно
118-Котки от над 40-породи дефилираха на 4-Международна изложба на CFA в София

Четвъртата международна фелиноложка изложба на CFA в София събра вчера и днес в столицата 118 котки от над 40 породи, идващи от Русия, Украйна, България, Франция, Швеция, Швейцария, Испания и Италия.

 

Връчването на престижните титли ще е след минути и собствениците тръпнат в очакване какво ще е крайното класиране. И вчера и днес котките бяха оценявани пред очите на стотиците любопитни посетители от експертно жури от 8 души от 4 различни страни - САЩ, Белгия, Франция и Русия.

И докато по-възрастните любители на животните се радваха и вчера и днес на множеството великолепни котки и начина, по който журито ги оценява, за най-малките организаторите бяха подготвили множество други забавления. Хлапета с радост се включваха в рисуването на котки, оцветяването на гипсови фигурки и украсяването на великолепни сладки като всички събрани пари от инициативите, в които се включваха децата ще бъдат дарени за лечение на деца със сърдечно-съдови заболявания.

Изложението се организира от Българска асоциация Елитни котки, това е четвъртото ни шоу, което провеждаме по системата CFA, разказа Росица Стакева, един от "виновниците" за събитието. "Имаме котки, които са трети и четвърти в света и те са тук, за да съберат допълнителни точки, за да участват в крайното класиране за най-добър в света" , обясни тя. На практика всяка котка събира точки, за да бъде най-добра в цвета и породата си, първо в Европа, а след това и в света. "Котките трябва да са с много добър характер, за да могат да се представят добре и да представят характеристиките на породата на ринговете, където съдиите ги оценяват, така че едно от изискванията да участват котките на тези изложения е да бъдат спокойни", подчерта Росица Стакева.

Една от много спокойните котки на изложбата бе и персийската котка Изабел с красив костенурков цвят. И въпреки че това беше първата й изложба, тя показа изключително търпение. "Много е дружелюбна, обича много да прегръща хората, гледането на такава котка обаче изисква много грижи, всекидневно почистване на очите и къпане веднъж в седмицата. Тя е свикнала да се къпе, даже сама си подава лапичките, когато я разресвам, за да повторя където съм пропуснал", разказа собственикът й Радостин Колев.

Специално от Русия за изложението пристигнаха и автентични сиамски котки, както и екземпляри от рядката порода Бамбино заедно със своята създателка Елена Чернова. С тях бяха симпатичните котки от екзотичната порода Японски бобтейл, живият първообраз на световноизвестната Hello Kitty. Дойдоха и 20 Мейн Кууна, 16 Екзоти, над 40 персийки от 7 разновидности, също абисинки, бомайки, бурмийки, сфинксове, корниш рекс.

118-Котки от над 40-породи дефилираха на 4-Международна изложба на CFA в София

Добавете Вашия коментар

TOP