105 ГОДИНИ ОТ ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ОДРИНСКАТА КРЕПОСТ ОТБЕЛЯЗАХА В БЛАГОЕВГРАД - ПИРИНСКО

105 години от превземането на Одринската крепост отбелязаха в Благоевград

13 март 2018 | 14:43
0 коментара
105 години от превземането на Одринската крепост отбелязаха в Благоевград

„Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва”(СОСЗР) в Благоевград, водени от своя председател полковник о.з. Иван Петров, ВМРО-БНД  и „Военен клуб Благоевград” отбелязаха 13 март(стар стил), датата, на която Българската войска през 1913 година превзема Одринската крепост по време на Първата Балканска война.

„Това е празник на българската армия, на българското военно дело и признание за хилядите войници, десетките офицери и генерали, които показват на света силата и мощта на младата българска държава“, каза в своето слово заместник-областния управител Иван Стоянов на гроба на подпоручик Александър Иванов в парк „Ловен дом”.

„Не случайно командващият османския гарнизон Шукри паша, когато се предава на командващия генерал-лейтенант Никола Иванов казва – „Никой не може да устои на безпределната храброст на вашите войници”. В тази война българския военен гений за първи път използва самолета ,като бойно средство, както огневия артилерийски вал, в резултат, на което Одрин пада. Михо Георгиев, войник от 29-и пехотен ямболски полк , издига българско знаме върху „Султан Селим джамия”,с което боевете стихват”, каза още Иван Стоянов.

Датата 13 март 1913 година е фатална за считаната за непревземаема Одринска крепост. Тя е известна като един от най-здравите фортове в Югоизточна Европа, с гарнизон, наброяващ  60 хиляди войници и офицери,  524 оръдия и 60 картечници. Нейните укрепления ограждали внушителна площ в размер на 250 кв. км. Строена от европейски специалисти, според военните експерти, можела да падне само след продължителна обсада в течение на няколко месеца и то единствено от най-елитната и модерна армия по това време в Европа – пруската.

Тогавашните специалисти залагали главите си, че крепостта е непревземаема с щурм. Но тъкмо по този начин – с щурм – решават да я превземат българските войски.


Добавете Вашия коментар!