100 000 лв налети в неработещата ВиК - Асоциация на Пиринско! Губернаторът Бисер Михайлов назначава "калинки"

10 Юли 2016 | 14:06
2 коментара
Общество
100 000 лв налети в неработещата ВиК - Асоциация на Пиринско! Губернаторът Бисер Михайлов назначава калинки

Близо 100 000 лв. пари на данъкоплатците са инвестирани до момента в създадената през февруари 2015 г. Асоциация по ВиК в Благоевград, без за изминалите 17 месеца тя да е свършила работа за 1 лев, показва справка в бюджета на най-новата бюрократична структура в Пиринско.

Още при основаването й държавата плати 10 000 лв. за членски внос като собственик на 35 от общо 100-те гласа в асоциацията, в зависимост от населението останалите общини се натовариха с членски внос и така асоциацията стартира със сигурен бюджет от 28 571 лв. Общините се самообложиха и с доброволни дарения, в резултат на което за първата година неработещата асоциация по ВиК се сдоби с общ бюджет от 54 169 лв. Това стана докато в нея членуваха първите 11 общини, отскоро членове й станаха още Петрич и Сандански, така че всеки месец в касата на асоциацията трябва да влизат по нови над 6000 лв.

Парите се харчат единствено за заплати на 3-мата специалисти, назначени в структурата. Те бяха избрани през февруари т. г. с конкурс, от който на страницата на областната администрация може да се прочете само първоначалното обявление, но не и да се проследи броят на участвалите, постигнатите от тях резултати и имената на победителите. А последните съвсем не са случайни. Главен секретар на асоциацията по ВиК в Благоевград е Екатерина Динкова. Тя е снаха на общинския съветник Рашко Динков - женена е за един от братята му. Дори и да се е представила убийствено добре на конкурса, едва ли е случайно, че самият областен управител Бисер Михайлов бе на заплата към 2 от фирмите на фамилия Динкови - главата на семейството Георги Динков и тримата му синове, които въртят повече от успешен бизнес в областта на строителството и възобновяемите енергийни източници, имат няколко веца и доста спечелени обществени поръчки в портфолиото си.

Припомняме, че още след като през 2013 г. бе освободен от поста заместник областен управител през септември, Михайлов започва работа като изпълнителен директор „Изпълнение на проекти по оперативни програми“ във фирма „Хидро Пирин“ ДЗЗД, в която 49% държи „Хидроенерджи-БГ“ - фирма на фамилия Динкови. По същото време фирмата-работодател на бъдещия областен управител печели по договаряне без обявление обществена поръчка в Симитли за 4 404 960 лв., отпуснати за реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения на с. Долно Осеново и с. Полето.

През 2014 г. Михайлов е преместен на същата позиция, но в друга фирма с участието на Динкови - „Универсал Хидроенерджи“ ДЗЗД. И с тази фирма изпълнителният директор прави финансов удар - тя печели поръчка за 5 294 862 лв. без ДДС - за разширение и реконструкция на спортен комплекс „Септември” в Симитли и изграждане на многофункционални центрове за спорт и отдих в с. Брежани, с. Полето, с. Крупник, с. Долно Осеново и с. Черниче, а в цялата документация по тази поръчка за контакти е записан личният телефон на Рашко Динков.

Явно Динкови и Михайлов са останали много доволни от съвместната си работа и сега с назначаването на снахата Екатерина във водната асоциация тандемът окончателно е споен. А и самата длъжност главен секретар на асоциацията не е от най-тежките и отговорни в българския чиновнически сектор. Срещу задължението да подготвя и провежда заседанията на общото събрание /за изминалите 17 месеца са направени 2 редовни и 3 извънредни такива/, тоест да изпраща на хартия и на електронните пощи до кметовете известие кога ще е датата на събирането, Динкова получава стабилна сигурна заплата, която за длъжността й стига до 850 лв.

Другият основен ангажимент на главния секретар подготвяне на процедури за кандидатстване по финансирани от еврофондовете проекти засега е само част от длъжностната й характеристика, защото асоциацията е с вързани ръце заради отказващата да се присъедини към нея Кресна.

За главен счетоводител на асоциацията след конкурса е избран Иван Радев. Същият бе директор на НАП - Благоевград през 2010-2013 г. от квотата на ГЕРБ. След изтеглянето на ГЕРБ тогава от властта кабинетът „Орешарски” го смени с Катя Янчовичина, после ГЕРБ отново се върна и се опита пак да прати Радев начело на агенцията, но междувременно се случиха структурни промени в системата и ексдиректорът остана извън борда. До този февруари, когато пое управлението на онези 6000 лв. месечно, влизащи в асоциацията, които всъщност се харчат главно за заплати на тримата и покриване на режийните им разходи като телефон и интернет. За този си ангажимент самият Радев си начислява заплата към 600 лв.

Третият служител в Асоциацията - Марина Сапаревска, е единствената в екипа, на която материята е ясна, защото е работила във ВиК - Благоевград. За длъжността й ВиК експерт в асоциацията е отредена заплата от 420 до 800 лв. и ангажимент да следи за точното изпълнение на договора между асоциацията и ВиК оператора, тоест с бившия й работодател ВиК - Благоевград.

Въпреки че засега ангажиментите им са минимални, 3-мата служители на ВиК асоциацията в Благоевград приемат в уютните си кабинети в областната администрация граждани само 2 часа седмично - в четвъртък между 10.00 и 12.00 часа. Всъщност приемът е повече от формален, защото по всякакви въпроси Екатерина Динкова препраща към областния управител, който се води председател на асоциацията.

Ако община Кресна продължи да упорства и да отказва присъединяване към ВиК асоциацията на Благоевград, тя най-вероятно трябва да бъде закрита, защото няма да може да изпълнява основната си роля - да кандидатства за еврофинансиране. Малко вероятно е обаче това да се случи, защото в България такива служби не се закриват. В Областната администрация на Благоевград трета седмица тема №1 е и изненадващото напускане на главния секретар Диана Атанасова.

По длъжностна характеристика, визирана в чл. 8 на Закона за администрацията, главният секретар ръководи съответната администрация, като координира и контролира административните звена за точното спазване на нормативните актове и на законните разпореждания на органа на държавна власт и отговаря за планирането и отчетността при изпълнение на ежегодните цели на администрацията.

С други думи, секретарят контролира изцяло дейността на всичките служители в областната управа, без областния управител и двамата му заместници, които се водят „политически кабинет“. В случая с благоевградската администрация става въпрос за 25-има с ранг на някакви специалисти - младши или старши.

До момента губернаторът Бисер Михайлов не е обявил конкурс за мястото на най-важния си административен служител и това провокира слухове, че той вече си е харесал за бъдещ главен секретар приятелката на сина му Николай - Силвия Колева. Красивото момиче и Николай Михайлов се запознали в ЮЗУ, където тази година двамата завършиха „Право”. Като абсолвенти в деня на дипломирането си те охотно позираха заедно, включително и с Бисер Михайлов, който бе дошъл на церемонията да аплодира сина си. Освен гадже на сина му, Силвия Колева всъщност е и част от екипа на Бисер Михайлов, който я назначи на работа в областната управа преди Нова година, още докато бе студентка четвъртокурсничка.

В областната администрация студентката зае щат на специалист в един от отделите на мястото на служителка, която излезе по майчинство. Със Силвия чиновниците свързват и загадъчната оставка миналия месец на главния секретар на областта Диана Атанасова.

Вътрешноведомствената мълва гласи, че още в самото начало на трудовата си кариера девойката започнала да демонстрира близостта си с губернатора и да не изпълнява заповедите на Атанасова. За капак непрекъснато звъняла на съпругата на Михайлов, за да се оплаква от „нахалната“ секретарка Диана Атанасова. Накрая Бисер Михайлов склонил да се раздели с Диана Атанасова, която обаче го изпреварила с молбата си за напускане.

Най-парадоксалното е, че до появата на Силвия Колева в областната администрацията губернаторът и гл. секретар били семейни приятели, Николай Михайлов и дъщерята на Диана били заедно на абитуриентския си бал пред 4 г., двете семейства много често си гостували и излизали заедно. Сега обаче дори не се поздравяват, ако случайно се засекат на улицата, разкриват запознати. До момента Диана Атанасова не си е намерила работа въпреки магистърската си степен по специалността „Право“ и безупречната работа през последните 7 г. в областната управа, където смени 5-има губернатори.

Пред „Струма“ областният управител Бисер Михайлов коментира създалата се ситуация така: „Твърденията за някакви роднински обвързаности и интриги в областната администрация, които са предопределили някакви мои действия, ще кажа категорично, че те не отговарят на реалността. Става въпрос за три момичета, които съм назначил временно на работа по заместване, до десетина дни титулярите се връщат и те освобождават местата, с което всичко приключва. Всякакви намеци, че едва ли не толерирам приятелка и бъдеща снаха и пр. са неоснователни. Синът ми не е семеен и е некоректно да се правят кадрови взаимовръзки на едва ли не роднинска основа. За мен всичко е свързано с опитите на определени кръгове да саботират ВиК асоциацията. От няколко седмици съм подложен на безпрецедентен натиск заради усилията си асоциацията да се реализира. Аз вярвам в този проект и работя активно той да се осъществи. Що се отнася до назначението на снахата на общинския съветник Рашко Динков - Екатерина Динкова, мога да кажа само че тя бе единственият кандидат за позицията, яви се на конкурс и го спечели. Работила е във ВиК сектора, има богат опит и за асоциацията тя е добър избор заради нейната експертиза“.Струма

Добавени коментари

Струмяни публикува:
10 Юли 2016 | 17:57
Областния управител си назначава приближените и си действа по най безкруполния начин кучето си лае кервана си върви а общинките си цакат пара за асоциацията. Бисер Михайлов да се маха незабавно от губернията на югозапада. Ние от Струмяни също ще внесем предложение за да се отмени решението да сме член в асоциацията.
Водопроводчик публикува:
10 Юли 2016 | 17:06
Лозунг на герб:"ВСИЧКИ ОБЩИНИ НА ПИРИНСКО ВЪВ ВиК АСОЦИЯЦИЯТА!",за да може да се краде как може повече.Народът кой го пита?А сега вече цв.цв. ще ни пази от корупцията!Де мори,де-ние нищо не виждаме,нищо незнаеме.

Добавете Вашия коментар

TOP