10 случая на трихинелозни диви свине са регистрирани в Благоевград и Сандански от началото на ловния сезон

08 Декември 2018 | 09:45
0 коментара
Общество

10 случая на трихинелозни диви свине са регистрирани в Благоевградска област. Това каза за „Фокус“ д-р Дафинка Иванова, началник отдел „Лабораторни дейности“ към изпитателна лаборатория при Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград.

По думите ѝ 9 от случаите са в района на Благоевград и 1 в Сандански.

По отношение превантивните мерки, които се предприемат с цел ограничаване разпространението на заболяването, д-р Иванова заяви:

„След като установим кое животно точно е дало положителна проба за трихинелоза, веднага се свързваме с човека, който ни е изпратил пробата, за да го уведомим, че трябва да донесе животното при нас. Самото месо се събира веднага, след което ние го предаваме на екарисаж“.

Трихинелозата е заболяване, което е по-опасно за хората, отколкото за животните

„При човек обикновено признаците на болестта са по-общи. В началото започват с повишена температура, болки в мускулите и ставите и други симптоми, наподобяващи грип. След това, ако се ориентират, колегите хуманни лекари, тези, които са заболели, могат като се направи серологично изпитване и се докаже, че е трихинелоза, да се предприемат специфични мерки. Важно е да кажем, че самото заболяване е паразитно“, каза още д-р Иванова.

По думите ѝ прасетата дори не проявяват клинични признаци на болестта. 

Тя подчерта, че е много важно ловците да носят проби от отстреляни диви животни в Областните дирекции по безопасност на храните.

„Ако установим, че пробите дават отрицателни резултати за трихинелоза, то се разрешава на собствениците да консумират месото. Иначе бих им препоръчала никога да не консумират неизследвано месо от диви животни“, допълни д-р Иванова.

Добавете Вашия коментар

TOP