Родителите на простреляното в Италия българско дете са отказали съдействието на дипломатическото представителство на България в Рим. Те и синът им са поставени под охрана от италианската полиция.

Българчето, пострадало при инцидент в Калабрия, е в стабилно състояние след операция в болница в Реджо, съобщи Министерството на външните работи, цитирано от NOVA

10-годишното дете от България беше тежко ранено в корема при стрелба срещу мафиот.

Местните власти в Италия са потвърдили самоличността на момчето пред българското посолство.

Детето пострада при засада, в която бе убит Джузепе Фабио Джофре - един от предполагаемите членове на мафиотската групировка Ндрагета, посочват италианските медии.

Според следователите вероятно се касае за уреждане на сметки в мафията. 39-годишният Джофре бе убит в колата си на ул. „Санта Венере” в градчето Семинара.

Разследващите предполагат, че българското момче се е грижело за животните, отглеждани в близък имот на застреляния мафиот.

Убийството е извършено от двама души, въоръжени с пушки. Джофре е умрял на място. Момчето седяло до него в автомобила и е засегнато от един от куршумите, изстреляни по мафиота. След това убийците си тръгнали пеша и все още ги издирват. А момчето е спасено от хора, които чули изстрелите и се притекли на помощ.

Началникът на полицията в Реджо съобщи, че детето и родителите му са поставени под охрана, тъй като то може да е потенциален свидетел. Все още не е ясно дали момчето е видяло убийците на Джофре.