10 000 лв. глоба за кметовете, ако не успеят да намалят замърсяването на въздуха

24 Октомври 2018 | 20:38
0 коментара
Общество

Промени в закона за чистотата на атмосферния въздух предвиждат налагането на солени глоби за кметовете, които не успеят да намалят замърсяването на въздуха.

За изминалата година най-голямо превишаване на нормите за фини прахови частици е отчетено в столицата, Пловдив, Бургас и Горна Оряховица.

Местната власт в София признава, че и тази зима ще има дни, в които ще се диша трудно. Според общината, 60% от замърсяването се дължи на транспорта. Другият основен замърсител е битовото отопление – неговият принос е от 40%.

За да намали замърсяването, общината подновява обществения транспорт, разширява метрото и обмисля програми, с които да стимулира хората вместо с твърдо гориво да изберат друга алтернатива за отопление. Ако мерките не дадат резултат, кметовете ще бъдат глобявани по 10 000 лева.

„Кметът носи своята отговорност, тя е голяма и както аз, така и моите колеги от страната я осъзнават. Но ако ме питате дали днес мога да платя 10000 лева – няма да мога”, каза кметът на София – Йорданка Фандъкова.

В Пловдив, където също има проблем с чистотата на въздуха, е увеличена зелената система на града и миенето на улиците. Според кмета, глобите за мръсния въздух ще са неоправдани, защото местната власт не може да регулира чистотата му, пише БиТиВи.

Пряка е връзката между мъгливите дни и дните с превишение на нормите. Това означава ли, че трябва да бъдат гробявани кметовете за това колко мъгливи дни има в годината?“, попита той.

Местната власт настоява още да се криминализира горенето на гуми и кабели, които също имат принос за замърсяването.

Добавете Вашия коментар

TOP