Шестима министри и един вицепремиер ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол

23 Ноември 2018 | 07:47
0 коментара
Политика

 Шестима министри и един вицепремиер ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол.

Първи трибуната ще се качи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, към когото има зададен само един въпрос, свързан с награждаването на Дянко Марков - член на Съюза на българските национални легиони със знак „За достойнство и чест“.

Веднага след него на депутатски въпроси ще отговаря регионалният министър Петя Аврамова. От парламентарната трибуна тя ще трябва да разясни изоставянето от страна на някои общини в изработването на Общи устройствени планове, изграждане на пречиствателни станции за манган по поречието на р. Марица, както и за няколко ремонта на пътни участъци.

Министърът на културата Боил Банов ще трябва да изясни пред депутатите два въпроса – относно къща музей „Васил Левски“ с. Батулци, както и спешната реставрация на паметника на Георги Бенковски в Копривщица. Интеграцията на хората с увреждания на пазара на труда и уязвимите групи хора заради повишената цена на енергоизточниците – с това са свързани двата въпроса, адресирани до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Към министъра на туризма Николина Ангелкова има зададен само един въпрос , а той се отнася до комуникационните кампании за популяризиране на България като дестинация.

Най-много въпроси са отправени към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Той трябва да обясни дали има проблеми при изпълнението на договорите с доставчиците по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, както и какво е финансовото състояние на Селскостопанската академия. Другите въпроси към него са свързани с разпространяването на инфлуенца по птиците, обявяването на Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) за национална референтна лаборатория за чума по дребните преживни животни, дни преди да бъде обявено наличието на заболяването в България, както и проблеми при изкупуването на реколтата от грозде през настоящата година.

Епозоотичната обстановка в област Хасково, подкрепата за животновъдите в община Болярово и оградата по сухоземната граница с Румъния, изградена за предотвратяване на преминаването на диви прасета на територията на България – тези теми също ще бъдат засегнати от министър Порожанов.

Програмата на парламентарния контрол предвижда последна на трибуната да се качи правосъдният министър Цецка Цачева.

Тя ще трябва да внесе ясното около укрепването на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца, както и по въвеждането на електронни проследяващи устройства за обвиняеми и осъдени. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP