Големите в театъра гостуват на Банско

24 Юни 2015 | 12:17
0 коментара
Култура
Големите в театъра гостуват на Банско

Жителите и гостите на Банско с нетърпение очакват началото на Летните  театрални празници „На публиката – с любов“, които ще се проведат в курорта от 1 до 7 юли 2015г. Това лято на сцената в Банско ще се качат едни от най-големите имена - Красимир Ранков,  Стефка Янорова, Валентин Танев, Параскева Джукелова, Йоана Буковска, Асен Блатечки, Васил Михайлов и още много звезди на  театъра. В програмата са включени пет от най-добрите представления, които се играят в момента в България.

     Блестящата комедия на ситуациите „Безумна нощ“ ще даде началото на дългоочакваните театрални празници. Една нощ в Лондон, в  хотел "Уестминстър", в стая 648, обзаведена в стил "Риджънски",  на шестия етаж...Следват неочаквани събития и много смях. С перфектна актьорска игра и няма как да не е така с този звезден състав. Американски журналист пише, че това е пиеса-десерт: бърза, остроумна, лека, с хрупкави персонажи и достатъчно обрати за всеки вкус.

    В програмата е предвидено и представлението Кино-театър "Българан", което ще зарадва най-малките жители и гости на Банско. „Българан“  е поредният куклено-театрален,образователен спектакъл от творческата поредица на проф. Рачев. "Кукления театър за другите изкуства",който ни запознава с историята на прекрасното изкуство-кино. Един странен, обаятелен, дълбоко влюбен в киното прожекционист, заедно със свои съмишленици, разиграват пред младия зрител четири Български народни приказки. И те не са случайно избрани. Всяка от тях разкрива по една черта от българската народопсихология. Един оригинален спектакъл изпълнен с хумор, изненадващи ходове, лиризъм и много музика. Спектакъл, който забавлява.Спектакъл, от който зрителят научава автентични факти от историята на световното филмово изкуство.

 

      На 3 юли е постановката „Брудершафт“ – ритуал за сближаване, в който двама души, кръстосали ръце през лактите и гледащи се в очите, отпиват от чашите си с алкохол.
Домът на Степан Николаич. Мебели от съветската епоха, ергенски безпорядък. През прозорците се виждат железопътни релси. От близката гара долита монотонният глас на диспечер. След няколко секунди профучава влак, надува свирка, и с мощното си тракане разклаща целия квартал...Така започва пиесата „Брудершафт“. Съвременната комедия ще ни разкрие заплетените взаимоотношения между пенсионирания железничар Степан и красивата му непозната гостенка – София Александровна. Бившата учителка ще въдвори ред в жилището и в живота на мъжа. Но ще успее ли той да разгадае какво се крие зад нейната поява?
Ролите изпълняват мощният актьор Васил Михайлов и ослепителната Стефка Янорова. Те ще ви запленят с убедителната си, задълбочена игра, с която пресъздават надиграването между своите герои.
А режисьорът-доайен Асен Шопов, с деликатно майсторство и прекрасно усещане за чаровното и нежното, разкрива най-тънките нюанси на сюжета.
Насладете се на романтичната наздравица на фона на железопътния каданс.

      На 5 юли на голямата сцена в Банско ще се играе най-новият спектакъл на плевенската трупа „Пролетно тайнство” от Крис Грийнхалч. В „Пролетно тайнство” се срещат две големи личности, оставили следа в световната култура, правейки революция в своите области – Игор Стравински в музиката и Коко Шанел в модата. Предизвикателството в тези образи идва от тяхната непримиримост с общоприетите правила, докато същевременно те остават верни на своите правила, които отстояват през целия си живот. Темата за любовта между Коко Шанел и Игор Стравински, представена от съзвездие от актьори, със сигурност ще предизвика интереса и любопитство на публиката.

     Театралните празници ще завършат на 7 юли с постановката „Око под наем“ - една добра, красива и забавна история! Кой управлява всъщност живота ни? Доколко добрите или лоши неща, които ни се случват, зависят от нас самите. Вярно ли е, че над всеки от нас бди ангел хранител?  И как всъщност изглеждат ангелите?Възможно ли е, както е според световно известния английски драматург Питър Шафър, този ангел да се яви в живота ни в образа на нелеп частен детектив, абсурден, неорганизиран, патетичен, но всъщност много симпатичен? Отговорът разбира се, е да и това всъщност е сюжетът на бляскавата романтична комедия „Око под наем”.

Билети могат да се закупят всеки ден от 9:00 до 19:00 часа на касата на читалище „Никола Вапцаров“!

Не пропускайте възможността да станете част от магията, наречена театър!

Големите в театъра гостуват на Банско
Големите в театъра гостуват на Банско

Добавете Вашия коментар

TOP