Асоциацията по ВиК прие с пълно мнозинство Бизнес плана за развитието на оператора "Водоснабдяване и канализация" за периода 2017 - 2021 година

18 Юли 2016 | 17:23
2 коментара
Общество
Асоциацията по ВиК прие с пълно мнозинство Бизнес плана за развитието на оператора Водоснабдяване и канализация за периода 2017 - 2021 година

Асоциацията по ВиК – Благоевград прие с пълно мнозинство Бизнес плана за развитието на оператора „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград за периода 01 януари 2017 – 31 декември 2021 година, предаде репортер на Pirinsko.com.

Това стана по време на провелото се извънредно заседание на асоциацията, свикано от областния управител на Благоевград в качеството му на неин председател, на което присъстваха всички членове на асоциацията с изключение на Община Разлог. Председателят на асоциацията и областен управител на Благоевград Бисер Михайлов посочи, че след постъпването на плана от страна на оператора „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград той е бил разгледан детайлно от специалистите във ВиК асоциацията, а също така е бил предоставен на общините, които членуват в нея.

„Беше установено, че бизнес планът е изготвен съгласно изисквания на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги и е съобразен с дадените от КЕВР указания“, подчерта Бисер Михайлов.

Той обясни, че в бизнес плана са определени най-съществените и възможно осъществими стратегически цели. „Намаляване загубите на вода, намаляване броя на авариите по водоснабдителната и канализационна мрежа, подобряване на обслужването на клиентите, повишаване качеството на питейната вода, подобряване на събираемостта на вземания, поддържане на висока степен на непрекъснатост на водоснабдяването, увеличаване на ремонтните дейности по рехабилитация на водопроводната и канализационна мрежа, подобряване състоянието на водомерното стопанство, привеждане на приходните водомери в технологична годност, създаване на условия за въвеждане на дистанционно отчитане на водомерите в цялата обслужвана от дружеството територия, оптимизиране на персонала“, уточни Михайлов.

Председателя на ВиК асоциацията добави, че бизнес планът е обезпечен и по отношение на техническата част. Бисер Михайлов каза още, че във финансовата част на плана се предвиждат инвестиции както във собствени, така и в публични активи, като е предвидено да бъдат изцяло осигурени от собствени средства. 

Асоциацията по ВиК – Благоевград гласува единодушно препоръчителния размер на вноската на държавата в бюджета на асоциацията.

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград и председател на асоциацията коментира, че бюджетът й се съставя най-вече в резултат на планираните годишни разходи за нормалното функциониране на асоциацията.

„Въз основа на така предложения планиран размер на препоръчителната вноска на държавата се определят и вноските на общините и бюджета на асоциацията съобразно процентното съотношение гласовете на членовете. Искам да кажа и това, че към момента бюджетът на Асоциацията по ВиК – Благоевград се изразходва изключително икономично и прозрачно“, каза още Михайлов.

Той добави, че на сайта на областна администрация е качен целият бюджет, като разходът за 2015 година на асоциацията възлиза на 54 лева. 

Не са заложени и не са предвидени средства от Европейски фондове в бизнес плана ни за следващия регулярен период предвид това, че все още не е осъществена консолидацията в областта. Това каза инж. Росица Димитрова, управител на ВиК ЕООД – Благоевград по време на провело се извънредно заседание на Асоциацията по ВиК – Благоевград.

По думите ѝ към момента е трудно да се планира какво ще се случи занапред, но изрази надежда, че тази консолидация ще се случи.

„Предвид това, че всички знаем в какво състояние е мрежата на територията на цялата област и колко инвестиции са необходими за това, може би кмета на Община Кресна и населението ѝ, след направеното допитване, ще разберат колко е важно да се присъединят към асоциацията и тя ще заработи ефективно и в полза на гражданите на област Благоевград“, подчерта инж. Димитрова.

Тя добави, че за момента това е само предложение за бизнес плана, като тепърва предстоят обсъждания, като апелира членовете на асоциацията да се проведат допълнителни срещи с тях, по примера на провела се такава с областния управител Бисер Михайлов. Инж. Димитрова подчерта, че до края на тази година няма да има увеличение в цента на водата, но в следствие на направените изчисления по указанията направени от КЕВР сметките са показали, че от следващата година е възможно повишение в цената с около 20%.

Тя прибави, че това е само хипотетичен вариант, който ще бъде подложен на обсъждания и разговори. 

Консолидацията между общините по отношение на ВиК асоциацията е изключително важна, за да имаме достъп до европейските средства. Това каза Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград и председател на Асоциацията по ВиК – Благоевград по време на провело се извънредно заседание с членовете й.

Той обясни, че това е било потвърдено и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на среща провела се скоро в Севлиево.

„Трябва да бъде ясно, че цената на водата в общините, които остават с общински дружества неизбежно ще се повиши заради невъзможността от осигуряване на европейско финансиране. Тоест, необходимите инвестиции би трябвало да дойдат или чрез заеми, или чрез общински средства“, каза още председателят на асоциацията.

Бисер Михайлов добави, че от една страна ще има повишаване на цента, а от друга страна областта ще се лиши от възможността за получаване на европейски средства за ВиК сектора. 

Асоциацията по ВиК прие с пълно мнозинство Бизнес плана за развитието на оператора Водоснабдяване и канализация за периода 2017 - 2021 година
Асоциацията по ВиК прие с пълно мнозинство Бизнес плана за развитието на оператора Водоснабдяване и канализация за периода 2017 - 2021 година

Добавени коментари

ПОСТРУМЕЦ публикува:
19 Юли 2016 | 21:17
как областен управител ще е управител на ВиК Асоциацията и в полза на населението 20 на 100 увеличение на цената според шефката на ВиК Динитрова Затова кмета на Кресна да не се предава другите му колеги са мишки но те са от ГЕРБ и слушат бат Боико и продават ВиК
САНДАНСКИ публикува:
19 Юли 2016 | 07:35
ЕТО РЕЗУЛТАТИТЕ 20 СТОТИНКИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ И 40 УВЕЛИЧЕНИЕ И ФИРМАТА КОЯТО ЩЕ ИЗПЪЛНЯВА РЕМОНТИТЕ ДА НИ Е ЧЕСТИТО

Добавете Вашия коментар

TOP