(ВИДЕО) Страх лозе пази! Кметът Емил Илиев: Отидем ли всички 14 градоначалника в Кресна, цирка ще бъде още по-голям

05 Юли 2016 | 23:04
5 коментара
Общество
(ВИДЕО) Страх лозе пази! Кметът Емил Илиев: Отидем ли всички 14 градоначалника в Кресна, цирка ще бъде още по-голям

Без ясни резултати приключи срещата на кметовете от област Благоевград при областния управител Бисер Михайлов във връзка с Асоциацията по ВиК в Благоевградско и проблема с община Кресна, единствената останала извън асоциацията.

Припомнчме, че през миналата седмица три общини се присъединиха към асоциацията – Сандански, Петрич и Струмяни, а Кресна категорично каза „НЕ“.

Именно отказът на малката община възпрепятства възможността за кандидатстване за европейски средства за ВиК сектора от всички останали 13 общини в Пиринско.

В началото на срещата областния управител Бисер Михайлов отново запозна присъстващите с необходимостта от консолидирана ВиК асоциация в областта. Във връзка с политизирането на проблема и поисканата от областната структура на БСП оставка на губернатора заради асоциацията по ВиК, той бе категоричен, че не приема искането и декларацията на социалистите.

„Това за мен целеше да измести фокуса от основния проблем, а именно да успеем в последния момент да решим въпроса с ВиК и да можем да кандидатстваме за европейски средства. Жалко е, че в този процес се включи и политизиране. Никога до сега в работните срещи в общините, които имаха общински ВиК дружества, този процес не беше политизиран. Аз не искам да политизираме този процес, защото за мен в политиката има принципи и един от тях е, когато се касае за нещо, което дава възможност за развитие на целия район, то не бива този процес да бъде политизиран“, допълни Михайлов.

На срещата присъстваше и кметът на Кресна Николай Георгиев, който твърдо остана зад искането на съгражданите си да не влизат в асоциацията с мотив, че хората в града са с ниски доходи и се страхуват от увеличение на цената на водата.

„Аз като кмет на общината и общинските съветници, които са приели това решение се базираме, че средната работна заплата в Кресна е 450 лв. 65% от хората в Кресна взимат минималната работна заплата. Питам как ще понесат увеличение на водата? Аз знам какво е ВиК асоциация, но мнението на хората е важно, в залата на извънредната сесия имаше над 200 човека, нито един гражданин не изрази мнение, че трябва да се присъединим към тази асоциация”, каза той.

По думите му ниският социален статус на хората, както и фактът, че след построяването на магистрала „Струма” трафикът по главен път Е-79 ще намалее, ще доведе до обезлюдяване на района. Той коментира, че това решение не е негово.

„Нашия водопровод е направен с лични средства на гражданите и тази тема за ВиК сектора е много наболяла. От 13 съветника един гласува за присъединяване. Не съм аз спирачката, хората са спирачката в Кресна. Може би ние не знаем как да им обясним“, каза Георгиев.

Той покани областният управител Бисер Михайлов о кметовете от областта да направят лична среща с жителите на Кресна и да обяснят важността на консолидацията и позите от това решение.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов заяви, че ВиК асоциацията е крайно необходима. По думите му това е единственият начин за получаване на европари за смяна на водопроводите.

Кметът на Община Симитли Кирил Котев каза, че трябва да се работи в посока повишаване на доходите, привличане на инвеститори в нашите райони, а не просто да слагаме една черта на всичко.

Кметът на Община Банско Георги Икономов бе категоричен, че когато едно решение касае населението на цяла една област, трябва да се действа адекватно.

Кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов подкрепи консолидацията и изтъкна, че трябва да се спрат спекулациите за драстично увеличение на цената на водата и че се готви приватизация във ВиК сектора.

Кметът на Община Петрич Димитър Бръчков определи, че в града са гласували „За“ присъединяване във ВиК асоциацията и това е политически отговорно решение, което е в полза на всички.

Срещата приключи без да се вземе категорично решение дали да се съберат или не кметове и областен управител в Кресна, за да убедят и съветниците и жителите, колко важно е тяхната община да участва в асоциацията. 

Добавени коментари

4 публикува:
06 Юли 2016 | 00:29
Общински съвет Струмяни не е обявил в дневният ред че ще разглежда точка за вик асоциация, а в протокола е 1 точка пълно затъмнение никой не е уведомил населението, браво на Кресна че са се съобразили с хората а те са отишли на сесията защото са знаели че има такава точка
Мирослава публикува:
05 Юли 2016 | 23:39
Камбитов нали Благоевград е в асоциацията защо 4 месеца не се минаваше по алеята та се наложи да пращаш полиция нали си в асоциацията кажи де отговори........ иначе сте много силни на думи нооооооооо истината боли.
ангел публикува:
05 Юли 2016 | 23:23
бисер михайлов е преключил с асоциацията а па като гледам е и неграмотен овъртелсе в динкова и падаревска и тримата ще оправат асоциацията пълен цирк та това е срам за политиката на герб ние не сме бсп ало бисере ако не се справяш се махай на нас не ни требват високи мишки и подлизурковци на нас ни требват мъже другарю автоджамбазин
maq публикува:
05 Юли 2016 | 23:13
elate elate ke we mazem nemame si nie druga rabota s was ke se razprawqme naduti puqci
АБВ публикува:
05 Юли 2016 | 23:10
ЕМО ЗНАЕШ ТИ ЗНАЕШ ХУБАВО СИ ИМ КАЗАЛ А СА КАК ИМА И ДОМАТИ ЩЕ НАПРАВИМ ГЕРБАДЖИЙСКА ЛЮТЕНИЦА .... ДОБРЕДЕ ЕМИЛЕ НАЛИ И ТИ БЕШЕ ПРОТИВ БЕ СИНЕ НАЛИ И ТИ СЕ КЪЛНЕШЕ БРЕ ЕЙ ПРОДАДОХТЕСЕ БРЕ С КАКВИ ОЧИ ЩЕ ПОГЛЕДНЕТЕ ЛЮДЕТО.

Добавете Вашия коментар

TOP