(ВИДЕО) 20 000 благоевградчани с декларация до КЗК, засегнати от спирането на процедурата по санирането на блоковете в Благоевград

05 Май 2016 | 13:56
1 коментара
Общество
(ВИДЕО) 20 000 благоевградчани с декларация до КЗК, засегнати от спирането на процедурата по санирането на блоковете в Благоевград

Декларация до Комисията за защита на конкуренцията ще подадат заедно близо 20 000 благоевградчани, засегнати от спирането на процедурата по санирането на блоковете в града. Това стана ясно след днешната среща на кметското ръководство на община Благоевград начело с градоначалника Атанас Камбитов с домоуправителите на засегнатите от жалбите на близки до власта фирми блокове, участници в националната програма за енергийна ефективност. 

Засегнатите от спирането на санирането жители на Благоевград днес бяха категорични, че искат да се продължи процедурата за разглеждане на оферти, за да може да бъде избран изпълнител и да се извърши санирането на блоковете в най-кратки срокове.

Пред домоуправителите и представителите на блоковете градоначалникът Атанас Камбитов коментира, че с тези жалби в КЗК се цели забавяне на санирането.

„Да обжалваш бъдеща процедура това е пречене. Тази процедура за 73 блока е пета поредна, и аз имам питане: На сегашната процедура същите тези хора участват, защо не обжалваха процедурата преди това? Някой хора в България са свикнали да им се дава, не да печелят. Това е проблемът. И какво ще правим – ще пречим, а на кой пречим?! В жалбата твърдят обществен интерес. За какъв обществен интерес говорим?! Друг е въпросът, че ние сме най-демократичната държава. С 50 лв. в КЗК можеш да блокираш процедура за 100 милиона. За никой не е тайна че в България има фирми, на които това им е бизнес - да обжалват и рекетират“, добави Камбитов.

„Тези фирми се стремят да обезсмислят усилията на цял един град. Тук е мястото да кажа, че финансов ресурс в програмата за саниране има. Категорично мога да заявя, че финансовият ресурс за санирането е осигурен. Имаме писмо от МРРБ, като ние сме единствената община, в която от всички договори само един няма да се финансира. За всички останали финансовият ресурс е осигурен. Могат да ни забавят, но санирането ще се завърши, финансирането е осигурено. Въпросът е че във времето се изтегля“, добави градоначалникът.

„Какво искат тези фирми-жалбоподатели в момента?! Едно е да обжалваш процедурата, друго е да искаш предварително спиране. Отиваме в посоката „Дайте да пречим“. Те казват „Ние защитаваме обществения интерес“. Интересно на кой? КЗК трябва да реши чии обществен интерес е по-висок - този на фирмата-жалбоподател или на онези около 20 000 човека.“, коментира още Камбитов.

Цялото забавяне заради жалбите на строителни фирми заплашва да доведе до спиране и невъзможност за изпълнение на санирането през есенно-зимния период на тази година и то да бъде отложено за следващата 2017 година.

Припомняме, че само 10 дни след посещението на Министъра на регионалното развитие и благоустройството в Областния център на Пиринско, с 13 жалби близки фирми до ГЕРБ бойкотираха в КЗК "шампиона" на Лиляна Павлова - Благоевград

За неопределено време е блокирано санирането на 86 жилищни блока в Благоевград вследствие на подадени жалби в Комисията за защита на конкуренцията от фирми, участвали в конкурсите от етап ІІ и етап ІІІ на Националната програма за енергийна ефективност.

Любопитното в случая е, че основните фирми жалбоподатели са приближения до премиера Бойко Борисов - Николай Галчев с фирма „Галчев инженеринг“ ЕООД. Човекът, който се представя в обществото за дясната ръка на зам.-предцедателя на ГЕРБ Цветан Цветанов - Георги Шапков с фирма „Престиж-Н.С.“ ЕООД“, както и Йордан Каназирев с фирма „Балканстрой Разлог“ АД.

Под сурдинка в Пиринско се коментира, че от известно време зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е игнорирал бизнесмена Георги Шапков, който се представял за дясната ръка на "началника". Шапков е злоупотребявал с името на Цветанов, като може би това му изиграло лоша шега. Не може да се отрече, че когато Цветанов идваше на посещение в област Благоевград бе посрещан именно от Георги Шапков и визитите завършваха в механа Шапкова кръчма в гоцеделчевското село Делчево.

Другият верен другар, който не пропуска да коментира близките си отношения с Цветанов е Йордан Каназирев управител на Балканстрой Разлог.

Освен Шапков и Каназирев, другия бизнесмен близак до ГЕРБ е Николай Галчев, който се кодира в близки отношения с премиера Борисов.

Скандалното в случая е, че този кръг пишман бизнесмени блокираха умишлено санирането на общо 86 блока в първия и втория етап от изпълнението на националната програма за енергийна ефективност в Благоевград. Някои от фирмите отдавна са попаднали в ръцете на съдия изпълнителите, които продават собствеността им "на килограм", заради дългове към банки и неизпълнени финансови ангажименти към партньори. 

Над 20 000 семейства, които чакаха в края на май да стартират строителните дейности, тъй като процедурите по избор на изпълнител са минали, и се надяваха през летния сезон да приключат ремонтите, са поставени в позиция да променят плановете си за отпуските, защото зависят от произнасянето на съответните инстанции.

 Временно се спират процедурите за старт на санирането на блок 209, вх. А, Б, В, Г и Д в кв. „Орлова чука“, блок 28, вх. А и Б, и бл. 30, на ул. „Броди“ в кв. „Струмско“, блокът на ул. „Марица“ 27, блокът на ул. „Цар Иван Шишман“ 16, край р. Бистрица в центъра, блок „Строител“, на ул. „Марица“ 2, бл. 66, вх. А и Б, и бл. 67 в кв. „Еленово“, бл. 3, вх. А и Б, на ул. „Ив. Михайлов“ 57, срещу ЮЗУ, на входа на Благоевград, бл. 21, бл. 21, вх. А и Б, и бл. 23, вх. А и Б, в кв. „Ален мак“, и блок 38, вх. А, Б и В, на ул. „Броди” 21 в кв. „Струмско“.

Десетки домоуправители стояха до среднощ заедно с общинската комисия да чуят колко и кои фирми кандидатстват за блока им, какви суми предлагат и кой е с най-изгодна оферта в преминалите ІІ и ІІІ етап, които вървяха паралелно.

Напомняме, че преди 10 дни Министър Лиляна Пвлова, кметът д-р Атанас Камбитов и Областният управител Бисер Михайлов инспектираха завършените блокове в кварталите на Благоевград „Еленово“ „Струмско“ и „Орлова чука“.

Министър Павлова очарована от здравия замах на кмета Камбитов похвали Областния град.

„Община Благоевград е нашият шампион в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тръгна с летящ старт още в началото на програмата и до ден днешен запазва своите позиции. По-важното в случая е, че в рамките на годината 90% от сградния фонд, който отговаря на изискванията по програмата и за който са минали всички процедури по одобрение ще бъдат готови. Смятам, че с това категорично ще затвърдим, че Благоевград е не само шампион по саниране, но и е най-добрият пример за всички общини. С урока по история вече постигаме една завършеност на блоковете“, каза по време на посещението си в Благоевград министър Лиляна Павлова, визирайки изобразяването на велики българи по фасадите на блоковете в Областния център.

(ВИДЕО) 20 000 благоевградчани с декларация до КЗК, засегнати от спирането на процедурата по санирането на блоковете в Благоевград
(ВИДЕО) 20 000 благоевградчани с декларация до КЗК, засегнати от спирането на процедурата по санирането на блоковете в Благоевград

Добавени коментари

Разочарован публикува:
10 Май 2016 | 15:39
Написаното е пълна глупост. Фирми на кмета са избраните, а не тези на ГЕРБ. Погледнете от видеото държанието на Камбитов. Мутренско, нагло. Поредната схема за източване на срества. Допускаме по една фирма и на максимална цена и очакваме да мине. Браво на жалещите.

Добавете Вашия коментар

TOP