Розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България. Това заяви в Казанлък президентът Росен Плевнелиев. Заедно с министрите Лиляна Павлова и Десислава Танева той се включи в празничното шествие в града, с което бяха закрити Празниците на розата.

В приветствието си

държавният глава припомни, че в България са концентрирани две трети от световното производство на розово масло.

Президентът изрази надежда, че розопроизводството ще намира все по-голяма подкрепа от страна на изпълнителната власт.

Празникът на розата е една уникална възможност да бъде показан центърът на България, Розовата столица на България - Казанлък и Долината, коментира министър Павлова.

Традициите и това, че България е позната с розата, ни кара като граждани и представители на управлението да се стараем да правим това място известно и достъпно за света, добави тя. Именно в тази насока са и последните решения на правителството и Министерство на регионалното развитие, посочи министърът.
 
Тази година

Фестивалът на розата се проведе под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова,

а кметът на Казанлък Галина Стоянова припомни, че целта на общината е Празникът на розата да кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.

Този празник носи изключително позитивни новини и сбъдва мечти - правителството осигури 500 хил. лева за новия Музей на розата, открит беше първият в България Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства и бе направена първа копка на Националния център по природо-математически науки, каза кметът Галина Стоянова.